Dolar

32,5065

Euro

34,9070

Altın

2.425,83

Bist

9.722,09

18 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

18 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-18 09:18:19

18 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

TİMETURK I HABER MERKEZİ
TARİHTE BUGÜN NELER OLDU?

18 Mayıs 1048 Doğum İranlı yazar ve şair Ömer Hayyam.

18 Mayıs 1190 Konya Muharebesiyle Frederick Barbarossa, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkentini ele geçirdi.

18 Mayıs 1410 Süleyman Çelebi, saltanat mücadelesini kaybetti

Ankara Savaşından, sonra Yıldırım Bayezit'in oğulları arasında başlayan ve 11 yıl süren Fetret Dönemi olarak adlandırılan saltanat mücadelesinin önemli olaylarından biri yaşanmış ve büyük oğul Süleyman Çelebi, kardeşi Musa Çelebi tarafından öldürülmüştü...

18 Mayıs 1453 İstanbul kuşatması devam ediyor... Tekerlekli kuleler ile surlara yaklaşma girişimi yapıldı

Fatih Sultan Mehmet surların yüksekliğinde tekerlekli kuleler yaptırmıştı. Bu kuleler Grejuva denilen Rum ateşi ile yanmaması için yaş deri ile kaplanmıştı. Kuleler ile surları geçme teşebbüsünün ilki Topkapı istikametinde gerçekleşti. Ancak Bizanslılar Rum ateşi ile kuleyi yakmayı başardılar ve surların önündeki hendekleri takviye etmeye başardılar. Bu durum üzerine Fatih Sultan Mehmet topçu ateşine ağırlık verdi. Kuşatma tüm hızıyla devam ediyordu...

18 Mart 1622 Yeniçeriler Genç Osman'a karşı ayaklandı...

Padişah II.Osman daha 17 yaşında olmasına rağmen Hotin seferi sırasında yeniçerilerin ne kadar yozlaştığını görmüş ve asker ocağına yeni bir düzen vermek için çareler aramaya başlamıştı. Amacı yeniçeri ocağını tamamen kaldırıp yerine yeni bir ordu oluşturmaktı. Plana göre hac bahanesiyle Anadolu'ya geçecek ve asker toplayarak yeniçerileri ortadan kaldıracaktı. Fakat bu planı haber alan yeniçeriler, ulemadan da onay alarak isyan başlattı. İsyan üç gün sürdü... İhanet çemberi içerisinde kalan Genç Osman tahttan indirildi ve öldürüldü...

Genç Osman, Osmanlı tarihinde teb'ası tarafından öldürülen ilk padişahtı...

18 Mayıs 1871 Paris Komünü eşit işe eşit ücret verilmesini kabul etti.

18 Mayıs 1915 Çanakkale'de keskin nişancı olan bir Türk kızı şehit oldu

Çanakkale'de bazı Türk kadınları da keskin nişancı olarak görev almıştı. Avusturalyalı bir asker yazdığı mektupta bu ayrıntıya da yer veriyordu... er J.C.Davies mektubunda şunları ifade etti: "…Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü, keskin nişancı bir Türk kızı pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avusturalyalı tarafından vurulmasına gene de üzüldüm. Güzel yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında genç bir kızdı. Ölü olarak ele geçirdiğimizde, yanında başka bir Türk'ün ölüsünü de bulduk. Genç kızın bedeninde tam 52 kurşun yarası vardı… Bu savaş korkutucu...

18 Mayıs 1920 Papa 2. John Paul doğdu.

18 Mayıs 1943 Adolf Hitler müttefiki İtalya'nın teslim olmaya yönelmesi üzerine Alaric Operasyonu'nu başlatarak İtalya'nın Alman ordularınca istilası emrini verdi.

18 Mayıs 1960 Akşam gazetesi 20 gün süreyle kapatıldı. Gerekçe; sıkıyönetim bildirilerine uymamaktı.

18 Mayıs 1961 Aziz Nesin tutuklandı. Gerekçe; yazısında komünizm propagandası yapmasıydı.

18 Mayıs 1968 Fransa'da Mayıs ayaklanması sürüyor. Başkan de Gaulle Romanya'daki ziyaretini beklenenden 12 saat önce bitirerek ülkesine döndü. Sinemacılar Cannes Film Festivali'ni işgal etti. Önde gelen Fransız film yönetmenleri eserlerini yarışmadan geri çekti jüri istifa ederek festivali sona erdirdi.

18 Mayıs 1974 Hindistan Pokhran eyaletindeki Racastan Çölü'nde ilk nükleer silah denemesini başarıyla gerçekleştirdi.

18 Mayıs 1980 St. Helens Yanardağı 400 metre küçüldü

ABD'de bulunan St.Helens Yanardağı 18 Mayıs 1980 tarihinde tekrar faaliyete geçti. Bu patlama esnasında dağın zirvesi 400 metre aşağıya indi. Bu olayda elli yedi kişi hayatını kaybetti.

18 Mayıs 1987 İstanbul'da Deniz Otobüsleri Bostancı- Kabataş arasında çalışmaya başladı.

18 Mayıs 1995 Gazi mahallesi olaylarını protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha hiç haber alınamayan Hasan Ocak'ın Altınşehir Mezarlığı Kimsesizler Bölümü'ne gömüldüğü ortaya çıktı.

18 Mayıs 1996 Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e İzmir'de silahlı saldırı. Demirel yara almazken koruma müdürü ve bir gazeteci yaralandı.

18 Mayıs 1944 - Sovyetler Birliği lideri Stalin'in emri ile Kırım'da soykırım amacı ile sürgün yapıldı. Kırım Tatarları'nın tamamı vatanlarından sürüldü, %46'sı sürgünde hayatı kaybetti, hayatta kalabilenlerin kimlikleri yok edilmeye çalışıldı.

18 Mart 2003 Türkiye'nin ilk özel rakı fabrikasının temeli, İzmir'in Menderes ilçesi Tekeli beldesinde atıldı.

18 Mayıs 2004 Irak'ın Geçici Hükümet Konseyi Başkanı Abdül Zahra Osman bombalı saldırıda öldü.

18 Mayıs 2006 Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, yüksek tansiyona bağlı olarak geçirdiği beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırıldı.

18 Mayıs 2006 Ak Partili Bakanlara, cenazede Daıştay saldırısı tepkisi

Danıştay saldırısı bazı kesimler tarafından irticai bir saldırı olarak değerlendirildi ve hükümet aleyhine kampanyaya dönüştürülmek istendi. Saldırıyı protesto edenler 18 Mayıs 2006 günü Anıtkabir'i ziyaret ettiler ve arkasından saldırıda ölen Mustafa Yücel Özbilgin'in cenazesine katıldılar. Cenazeye katılmak için gelen Ak Partili bakanlar protesto edildi. Cumhurbaşkanı, askerler, yargı mensupları ve bazı üst düzey görevliler alkışlandı. İlerleyen dönemde olayın irtica süsü verilmek istenen bir tertip olduğu ortaya çıktı.

18 Mayıs 2009 Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan yaşamını yitirdi.

18 Mayıs 2010 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a fahri doktora verildi

Madrid Avrupa Üniversitesi Akademik Konseyi, üniversitenin en büyük akademik ünvanı olan fahri doktoralığı, Başbakan Erdoğan'a 18 Mayıs 2010 tarihinde "Kültürler ve toplumlar arası çeşitlilik, uzlaşma ve anlayışın geliştirilmesi ve desteklenmesiyle, Medeniyetler İttifakı projesi çerçevesinde bulunduğu taahhütler" dolayısıyla verdi.

Haber Ara