Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ukrayna'da 'Kırım Tatar Bayrak Günü' kutlamaları

Ukrayna'da 'Kırım Tatar Bayrak Günü' kutlamaları

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-26 22:14:23

Ukrayna'da 'Kırım Tatar Bayrak Günü' kutlamaları
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla kutlama düzenlendi.

Kiev'deki Şevçenko Parkı'nda bir araya gelen çok sayıda Kırım Tatarı ve Ukraynalı ellerinde Kırım Tatar ve Ukrayna bayraklarıyla türküler söyledi. Etkinlikte Kırım Tatar dilinde vatan, millet ve bayrakla ilgili şiirler okundu.

Kırım Tatarlarının lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, burada yaptığı konuşmada, Aralık 1917'de düzenlenen Kırım Tatar Birinci Kurultayında, Kırım Tatar bayrağının kabul edildiğini hatırlatarak mavi renkli ve sarı damgalı bayrağın Kırım Tatar halkının egemenliğinin ve özgürlük iradesinin sembolü olduğunu kaydetti. Kırımoğlu, 1991 yılında yapılan Kırım Tatar Kurultayında da bu bayrağın yeniden milli bayrak olarak kabul edildiğini söyledi.

Kırımoğlu, bu bayrağın, işgal edilen topraklardaki Kırım Tatar halkının işgalci rejime karşı direnişinin sembolü haline geldiğini belirterek bu bayrağın sadece Kırım Tatarlarının değil, belki de yarımadada yaşayan ve Kırım'ın işgalcilerin elinden kurtarılacağına ve demokratik Ukrayna bünyesinde Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin yeniden yer alacağına inanan tüm insanların mücadelesinin sembolü olduğunu ifade etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna milletvekili Rifat Çubarov da bu yıl 6. kez Kırım Tatar Bayrak Günü'nün resmen kutlandığını kaydederek oysa Kırım Tatar milli bayrağının tarihinin çok eskiye dayandığını söyledi. Çubarov, "Aslında, bayrak gününü Kırım'da kutlamamız gerekiyordu. İnşallah, bugün burada yükselen Kırım bayrakları yakın zamanda Kırım'da dalgalanacaktır" dedi.

Kırım Tatar Kurultayında 1917 yılında onaylanan mavi renkli Kırım Tatar bayrağı, 30 Haziran 1991'de düzenlenen Kırım Tatar Kurultayında yeniden kabul edildi. 26 Haziran 2010'da da ilk defa Ukrayna'da ve Kırım'da Kırım Tatar Bayrak Günü olarak kutlanmaya başladı.

Haber Ara