Dolar

32,4620

Euro

34,6892

Altın

2.434,88

Bist

9.909,50

Trump'ın bakanları günah çıkararak geliyor

ABD'nin yeni savunma bakanı olması beklenen emekli general James Mattis'in Irak işgalinin çok yanlış olduğunu söyleyen bir konuşması ortaya çıktı. Mattis, Irak'ın işgali sırasında Felluce katliamlarından sorumlu kişi olarak görülüyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-07 12:17:01

Trump'ın bakanları günah çıkararak geliyor

Dünya Bülteni'nin haberine göre; Dünya 2003 Irak işgalinin etkileri hem ABD hem de dünyada etkileri devam ederken, Trump'ın yeni kabinesindeki bakanlar günah çıkarma seanslarına başladı. ABD'nin yeni savunma bakanı olarak görülen ve Irak'ta birçok katliamdan sorumlu olduğu öne sürülen emekli general James Mattis de bunlardan birisi..

The Intercept'in ulaştığı ses kayıtlarında, yeni savunma bakanı James Mattis'in "Beyler, bayanlar biz geriye dönüp baktığımızda Irak işgalinin büyük bir yanlış olduğunu göreceğiz" ifadesini kullanmış.

FELLUCE KATLİAMLARINDAN SORUMLUYDU

Daha önce Trump tarafından “generallerin generali” olarak bahsedilen Mattis, 1991'deki I. Körfez Savaşı'nda saldırı tavuruna komuta ediyordu. 2001 ise Güney Afganistan'daki görev gücünü yöneten ABD'li komutan, 2003'teki Irak işgalinde yer aldı, Felluce saldırılarında kilit rol oynadı. 2005 yılında San Diego'da askerlere yaptığı konuşmada, "Bazı insanlara ateş etmek çok keyifli." sözleri nedeniyle tepki çekmişti.

İRAN'A KARŞI SERT TUTUMU VAR!

2010-2013 yılları arasında ABD'nin Ortadoğu ve Güneybatı Asya'daki askeri operasyonlarının sorumluluğunu üstlenen Mattis, İran karşıtı sert tutumunun Obama yönetimi ile uyuşmaması nedeniyle 22 Mayıs 2013'te emekliye ayrıldı.

Mattis, ABD Kongresinde yaptığı bir konuşmada, ABD'nin Ortadoğu'daki sorunlara yeterince müdahil olmamasının buradaki aşırıcılığın yükselmesine katkı sağladığını savunmuştu.

TRUMP: MATTİS ETKİLEYİCİ BİR GENERAL

Trump, 19 Kasım'da Mattis ile görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Mattis'i "çok etkileyici" ve "gerçek bir general" olarak nitelendirmişti.

Kanunlara göre, bir askerin savunma bakanı olması için ordudan ayrılmasının üzerinden 7 yıl geçmesi gerekiyor.

2013'te emekli olan Mattis'in bakanlığa atanabilmesi için bu kuralın Kongre tarafından geçici olarak kaldırılması gerekecek.

Haber Ara