Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

Tohum Takas Şenliği'ne 70 yıllık domates tohumu damga vurdu

Şile'de bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Tohum Takas Şenliği'ne 70 yıldır özenle korunan domates tohumu damga vurdu. Bir vatandaş tarafından ata tohumculuğu geleneği ile saklanarak 11 yıl önce Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ne teslim edilen tohum, bahçede bulunmayan farklı bir tohumla takas edilecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-13 12:11:55

Tohum Takas Şenliği'ne 70 yıllık domates tohumu damga vurdu
Şile'de bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Tohum Takas Şenliği"ne 70 yıldır özenle korunan domates tohumu damga vurdu. Bir vatandaş tarafından ata tohumculuğu geleneği ile saklanarak 11 yıl önce Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ne teslim edilen tohum, bahçede bulunmayan farklı bir tohumla takas edilecek.

Şile Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Tohum Takas Şenliği"ne Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi de birbirinden farklı özellikleri olan doğal tohumlarıyla katıldı. Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Yeryüzü Pazarı'nda gerçekleştirilen ve ata tohumların takas edileceği etkinliğe ekinezya, kişniş, hatmi, melisa, çörekotu, aynısefa, 3 çeşit biber tohumu ve 70 yıllık domates tohumu gibi birçok bitki türünün bulunduğu standıyla katıldı. Stantta bulunan ve 70 yıl öncesinden bu güne taşınması başarılmış domates tohumu hem vatandaşlardan hem de tohum takasçılarından yoğun ilgi gördü. İlgi gören 70 yıllık domates tohumunun takasıyla ilgili konuşan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde Uzman Biyolog Tuğçe Ağba, tohumu bahçelerinde bulunmayan farklı türde bir tohumla takas edebileceklerini söyledi.

Dikkat çeken 70 yıllık domates tohumu 11 yıl önce köyden gelen bir vatandaş vasıtasıyla Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ne ulaşmış. Tohumun devamlılığını sağlayarak bugüne taşıyan bahçe yetkilileri, tohumla yetişen ürünlerin oldukça doğal olduğunu belirtti.

Tohumun özel bir hikayesi olduğunu söyleyen Biyolog Ağba, "Bugün Şile'de tohum takas şenliğine katıldık. Geçen yılki gibi birçok tohumla katıldık en önemlilerinden bir tanesi 70 yıllık domates tohumumuz. Doğal olarak köyden gelen bu tohumumuzun yaklaşık 11 yıldır devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun dışında takas için getirdiğimiz birçok değerli tohumumuz var. Biber türlerimiz, ekinezyamız, melisamız var. Şu anda hepsi takas için bekliyorlar" dedi.

"Bizde olmayan farklı gelen tohumlarla takas etmeyi planlıyoruz"

Vatandaşların ilgisini çeken 70 yıllık domates tohumunun takası hakkında konuşan Ağba, "Aslında amacımız daha fazla kişiye ulaşmak, bu tohumdan bir tane bile olsa kime verebilirsek bizim için avantaj. Takas edilecek tohumlardan mesele mısır az önce bir mısır tohumuna rastladık. İlginçti bizim bahçemizde olmayan bir tür, mısır ama birçok türü var. Onunla takas edebiliriz belki ya da farklı bir mercanköşkü olabilir, kekik türü olabilir. Bizde olmayan farklı gelen tohumlarla takas etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara