Dolar

32,5861

Euro

35,0371

Altın

2.458,84

Bist

9.835,39

Tayvan'da öğrenci gösterileri

Tayvan'da öğrenci gösterileri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-31 18:18:08

Tayvan'da öğrenci gösterileri
Tayvan'da ders programında yapılması planlanan değişiklikleri protesto eden öğrenciler, Eğitim Bakanlığı'nı bastığı bildirildi.

BBC'nin haberine göre 200'den fazla öğrenci, bakanlık binasının etrafını çevreleyen parmaklıkları yıkarak binaya girdi. Yüzlerce öğrenci de binanın dışında Eğitim Bakanı Wu Se-hwa'nın istifası için slogan attı.

Öğrenciler, kendileriyle konuşmaya çalışan Eğitim Bakanı Wu'ya da engel oldu.

Geçen hafta da Eğitim Bakanlığı önünde protesto düzenlenmiş, aralarında 20 yaşındaki Lin Kuan-hua'nın da bulunduğu bazı öğrenciler gözaltına alınmıştı. Kamu malına zarar vermek suçlamasıyla mahkeme karşısına çıkarılan Lin'in intihar etmesinin ardından ülkede gerilim giderek arttı.

Öğrenciler, ders programında yapılması planlanan değişikliklerin iptal edilmesini ve ders kitaplarında yer alan Çin yanlısı ifadelerin müfredattan çıkarılmasını istiyor.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine hükümet üyeleri, ülkeden Tayvan'a kaçarak, adanın bağımsızlığını ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın kendi topraklarına dahil olduğunu kaydetmişti. Son yıllarda Tayvan ile Çin arasındaki yakınlaşmanın adanın yeniden Çin'in etkisi altına girmesine yol açacağından endişe duyan Tayvanlı öğrenciler, Çin ile imzalanan ticaret anlaşmasını protesto etmek için 2014'ün mart ayında parlamento binasını işgal etmişti. Parlamentonun işgali, 24 gün sürmüştü.

Haber Ara