Dolar

32,5012

Euro

34,9386

Altın

2.434,54

Bist

9.716,77

Suudi Arabistan'da 'üçüncü kuşak' düzeni

Suudi Arabistan'da Muhammed bin Selman'ın birinci veliaht olarak görevlendirilmesi ile birlikte ilk kez kralığın üçüncü kuşağa geçmesinin önü açıldı. Son iki yılda ülkenin iç ve dış politikasında etkin bir rol üstelenen Bin Selman'ın yeni dönemde izleyeceği politikaların Körfez başta olmak üzere tüm bölgeyi etkileyeceği belirtiliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-22 19:38:53

Suudi Arabistan'da 'üçüncü kuşak' düzeni

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, 21 Haziran sabahı uzun zamandan beri beklenen bir karar ile Birinci Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'i görevden alarak yerine oğlu Muhammed bin Selman'ı atadı. 31 yaşındaki yeni Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün önce Prens Nayif'e bağlılık yemini ederek görevi devraldı ardından ise Kraliyet ailesine mensup prenslerin kendisine bağlılık yemini ettiği törene katılarak resmen Birinci Veliaht oldu.

Muhammed bin Selman ile birlikte ülkede büyük bir değişimin gerçekleşeceği ve ülkenin iç ve dış politikasına ilk defa üçüncü kuşak Suud ailenin damga vuracağı belirtiliyor. Kral Selman 2015 yılında göreve başladıktan sonra, ülkedeki değişimin ilk işaretlerini verdi. 2015 yılına kadar kendisine danışmanlık eden oğlu Muhammed bin Selman'ı Savunma Bakanlığı'na getiren Kral, kısa süre sonra ise İkinci Veliaht Prens olarak ilan etti.

31 yaşındaki yeni veliahtın yakın bir zamanda babası Kral Selman'dan görevi devralması da sürpriz sayılmayacak.

İki yılda yükseldi

Bin Selman, İkinci Veliaht Prens ve Savunma Bakanı olarak göreve başladıktan itibaren ülkenin hem iç hem de dış politikasında önemli roller üstlenmeye başladı. Birçok Suudi Prensi'nin aksine ülkesinde eğitimini tamamlayan Bin Selman, Kral Suud Üniversitesi mezunu. Muhafazakar bir ortamda yetiştiği belirtilen yeni veliahttın İran karşıtı olduğu biliniyor. Nitekim, Bin Selman'ın Savunma Bakanlığına getirildikten sonraki ilk hamlesi de İran'ın desteklediği Yemen'deki Husi ve Salih yanlısı güçlere karşı koalisyon oluşturarak Yemen Operasyonunu başlatması oldu. Yemen operasyonunu kendisi yöneten Bin Selman, bu dönemde Birinci Veliaht Prens Nayif'ten daha fazla öne çıkmaya başladı. Yemen operasyonun başladığı dönemden itibaren Bin Selman'ın 56 yaşındaki Birinci Veliaht Nayif'in yerini alacağı konuşuluyordu.

2030 Vizyonunun altında imzası var

Bin Selman'ı öne çıkaran en önemli proje ise ülkenin petrole dayalı ekonomisini çeşitlendirmeyi öngören 2030 Vizyonu belgesi oldu. Petrole dayalı bir ekonomiden uzaklaşmanın hedefinin çizildiği, özelleştirmeden savunmaya, istihdamdan kadınların çalışma koşullarına ve turizme kadar pek çok alanda reformların yer aldığı projenin altında Bin Selman'ın imzası bulunuyor.

 

Haber Ara