Dolar

32,5140

Euro

34,9056

Altın

2.454,71

Bist

9.888,76

PKK operasyonlarının kışın da devam etmesi neden önemli?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnak'ta katıldığı şehit cenazesinde gazetecileirn sorularını yanıtladı. Soylu, PKK operasyonları ile ilgili 'Kış mış yok. Tepelerine bineceğiz' dedi. Peki PKK operasyonlarının kışın devam etmesi ne anlama geliyor?

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-28 11:11:57

PKK operasyonlarının kışın da devam etmesi neden önemli?

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Milliyet Yazarı Serpil Çevikcan bugünkü yazısında PKK'nın her daim kış başlarken "Kandil'den indirdiği militanlarını Türkiye'ye soktuğunu" hatırlatan Çevikcan TSK'nın operasyonlarının kışın da devam etme kararının çok önemli olduğunu yazdı. Çevikcan'a göre işte tam da bu sebeple operasyonun odak noktası Hakkari.

Çevikcan konu ile ilgili şunları yazdı:

KRİTİK BÖLGELER

Dağlıca, Çukurca başta olmak üzere sınırdaki bazı ilçeler, Kaletepe gibi kritik sızma alanlarında yoğun bir mücadele yürütülüyor.

3. Piyade Tümen Komutanlığı emir komutasında 1. Komando Tugay Komutanlığı, 2. Komando Tugay Komutanlığı, 2. ve 34. Hudut Tugay komutanlıkları, Hakkâri İl Jandarma Komutanlığı, 7. Hudut Alay Komutanlığı'na bağlı komando birlikleri, Hudut Özel Harekât Birlikleri, Jandarma Özel Harekât birlikleri ve motorlu birlikler, polis özel harekât birlikleri ve emniyet unsurları ile geçici köy korucuları uzun bir süredir sıcak bölgede, yoğun bir çalışma yürütüyor. Savaş uçaklarının yanı sıra silahlı İHA'lar da operasyonlarda etkin kullanılıyor.

ÖRGÜT İÇİN ÖNEMLİ

PKK, verdiği ağır kayıplara rağmen Irak'ın kuzeyinden sürekli militan takviyesi yaparak sınırdan sızmaya çalışıyor. Türkiye içindeki militanlara silah ve mühimmat taşınması, kış üslenmesi için yeterli sayıda militanın Türkiye'ye sokulması örgüt için önemli.

326 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ

Şu ana kadar bölgede yapılan operasyonlarda 326 PKK'lı etkisiz hale getirildi. Yüksekova'da 51, Çukurca'da 249, Şemdinli'de 26 militanını kaybeden PKK, buna rağmen bölgeye militan takviyesini sürdürüyor.

MURAT KARAYILAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

İstihbarat birimlerinden gelen bilgilere göre, örgütün silahlı militanlarını yöneten Murat Karayılan, bölgeden Türkiye'ye sızma yapılmasına özel önem veriyor. Kayıplara rağmen ısrarın nedeni, buradan sızacak militanların kış üslenmesinin hayati önemde bulunması. Gelen istihbaratlar, Karayılan'ın Kandil ile Avaşin-Basyan bölgesi üzerinden sıkça sınıra geldiğini, burada 3-5 dakika kalarak hem durum tespiti yaptığını hem de ağır kayıplar veren militanlara telsizle moral verdiğini gösteriyor.

KORUCULAR ÜZERİNDE PSİKOLOJİK BASKI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

İstihbaratlar, PKK'nın bölgedeki korucular üzerinde de psikolojik etki yaratmayı hedeflediğini ortaya koyuyor. Koruculara, PKK'lılara ateş açmamaları durumunda asla hedef olmayacakları, asıl hedefin kendileri olmadığı yönünde sürekli haber gönderiliyor. Ancak telsizlerden verilen talimatlar bunun aksi yönünde. Telsizlerden korucuların görüldüğü yerde öldürülmeleri talimatları yağdırılıyor.

Haber Ara