Dolar

32,4643

Euro

34,6970

Altın

2.435,69

Bist

9.915,62

Kral, Cembiye, Tekbir: Yemen

Yemen'deki iç savaş devam ederken ülkedeki belirsizliği de aynı şekilde etkiliyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 00:21:52

Kral, Cembiye, Tekbir: Yemen

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Yemen'de uzun süredir devam eden iç çatışma ve Suudi Arabistan liderliğindeki operasyonlar ülkenin geleceği konusunda belirsizliği derinleştirirken Husiler İran ile El Kaide ve IŞİD dışındaki muhalefet ise Suudi Arabistan ile ilişkilerini bütünleştirmiş halde. Yemen Suudi Kralı, Husi Cembiyesi ve El Kaide'nin Tekbir sesleri arasında kalmış durumda.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyonun Yemen'in kuzeyi ve güneyinde kazandığı son başarılar Husileri, Yemen devlet başkanı Mansur Hadi'nin önerdiği müzakere ön şartlarını kabul etmeye zorluyor.

Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyon Taiz ve Marib bölgelerinde kontrolünü kuvvetlendirdi. Koalisyon Taiz şehir merkezini ele geçirdi ve aynı zamanda Lahij'den asker göndererek Taiz-Lahij sınırındaki Husi mevkilerinde hak iddia eder hale geldi. Babel Mendeb boğazındaki adaları ele geçiren ve 5 Ekim'de Mokha limanının bombalayan koalisyon güçleri böylece Husilerin Taiz civarındaki tüm deniz ikmal noktalarını kesmiş oldular.

Marib'de ise şehrin batısında ilerleyen koalisyon güçleri yine 5 Ekim'de Marib-Sanaa otoyolundaki kesişme noktasının kontrolünü ele geçirdi. Yine aynı gün Birleşik Arap Emirlikleri güçleri Marib'den Hadramavt'a hem asker hem de askeri ekipman gönderdi.

HUSİLER

Husiler, başkan Hadi'nin müzakere ön şartlarını resmen kabul etti. Husiler ve Genel Halk Partisi'ndeki müttefikleri, BM'ye geçtiğimiz ay Umman'da taslağı oluşturulan 7 maddelik plana bağlılıklarını belirten resmi bir mektup gönderdi. Taslakta silahların tam anlamıyla bırakılması ve işgal edilmiş bölgelerden çekilme maddeleri bulunmaktaydı.

Husiler diğer taraftan Şii müttefiklerinden uzayan bir yenişememe durumuna karşın destek almayı garantiledi. Husi Devrim Komitesi başkanı Muhammed Ali el Husi 1 Ekim'de yaptığı açıklamada Husi operasyonlarının Aden'i almaktan ziyade Suudi Arabistan'a saldırmaya yoğunlaşacağını belirtti. Muhammed Ali Husi, Rusya'nın Yemen'deki çatışmalarda taraflar arasında oynadığı aktif rolün de önemle üzerinde durdu. Husi hareketinin Yemen'deki operasyonlarına destek sağlamak için yabancı Şii milisleri görevlendireceği de aktarılan haberler arasında bulunuyor. 6 Ekim'de Husi temsilciler heyeti Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran Güvenlik Konseyi sekreteri Ali Şamkani ile Tahran'da görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde askeri eğitim programları ve gemilerle silah ikmali konuları ele alındı. Şamkani 6 Ekim'de yaptığı açıklamada İran'ın Husileri desteklediğini bir kez daha dile getirdi.

IŞİD

IŞİD'in Aden'de gerçekleştirdiği bir dizi bombalı saldırı Yemen devlet başkanı Hadi'nin ülkenin güneyinde güvenliği temin eden tek kurum olma çabalarını baltalamakta. IŞİD 6 Ekim'de Yemen hükümeti ve koalisyon bölgelerinde dört adet bombalı araç patlattığını doğruladı. IŞİD'in ayrıca 4 ve 6 Ekim'de Husilere ait bölgelerde de bombalar patlatarak ülkede Sünni-Şii ayrışmasını körüklemeye çalıştığı söyleniyor.

EL KAİDE

Arap Yarımadası El Kaide'si üst düzey yöneticisi Halid Batarfi 2 Ekim'de yayınladığı videoda IŞİD'in Yemen'de camii bombalama olaylarını kınayarak, bu saldırılarla Şiilerden çok Sünnilere zarar verildiğini söyledi. El Kaide ise el Mukalla bölgesinde kontrol sağlamak için 2-5 Ekim aralarında bölgeye saldırılar düzenledi. criticalthreats.org sitesinde yayımlanan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Haber Ara