Dolar

32,3352

Euro

35,0901

Altın

2.234,39

Bist

8.733,32

Havuz faciasının sebebi ortaya çıktı!

Sakarya’da 3’ü çocuk 5 kişinin elektriğe kapıldığı havuzda, işletme sahiplerinin izinsiz tadilat yaptırdığı, tadilat sürerken havuzu açık tuttuğu ve kaçak akım rölesi bulunmadığı ortaya çıktı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-25 11:10:35

Havuz faciasının sebebi ortaya çıktı!

Sakarya'nın Akyazı ilçesine bağlı Şerefiye Mahallesi'nde, önceki gün meydana gelen havuz faciasının nedenleri aydınlanıyor. İlk tespitlere göre olayın nedeni ihmal... İşyeri sahiplerinin izinsiz tadilat yaptırdığı, tadilata rağmen de tesisin açık tutulduğu ve aquaparkta böylesi faciaların önüne geçebilecek Kaçak akım rölesinin bulunmadığı belirlenirken, olay da metal ayakları havuzun içinde olan tramplenle elektrik kablosunun teması sonucu yaşandı.

3 AYRI SORUŞTURMA AÇILDI

Aquaparkta havuzda yüzerken elektrik akımına kapılan 17 yaşındaki Mert Kaliç, arkadaşları 12 yaşındaki Gökay Yıldırım Genç ve 15 yaşındaki Nurullah Ünlütürk ile çırpınmaya başlayan çocukları kurtarmak için havuza atlayan işyeri sahibi 58 yaşındaki Mehmet Kaya ile 29 yaşındaki oğlu Kadir'in yaşamına mal olan olayla ilgili 3 ayrı soruşturma açıldı. Görevlendirilen uzman ekip de korkunç kazanın nedenlerine dair ilk bulgulara ulaştı.

TADİLAT İZNİ ALMAMIŞLAR

2012'de "Yüzme havuzu ve eğlence merkezi" olarak ruhsat alınan tesiste, bir küçük ve bir büyük havuz bulunduğu ve bayrama yetiştirilmeye çalışılan tadilat için işyeri sahiplerinin 'Tadilat Proje İzni' almadıkları ortaya çıktı. Akyazı Belediye Başkanı HASAN Akcan da işletmenin Akyazı Belediyesi'ne yapılmış "tadilat projesi" başvurusu olmadığını belirtti.

Tesisin açılışından sonra çeşitli tarihlerde ilaveler yapıldığı belirlendi. Soruşturma kapsamında tesisin ruhsat alınırken durumunu gösteren proje Akyazı Belediyesi'nden istenilecek.

İZOLASYON YOK

Görevli uzman ekibin ilk bulgularına göre, metal tramplenden geçen kabloların izolasyonu yeterince yapılmadığı için, havuzun içine kadar uzanan metal ayaklara geçen akım, buradan da suya iletildi. Havuzda kaçak akım rölesi de bulunmuyordu.

KURBANLAR MARKETTE

Havuzda elektrik akımına kapılan çocukların, kazadan kısa süre önce marketten su alırkenki görüntüleri ortaya çıktı.

'GİRMEYİN ELEKTRİK VAR'

Aqua parkta facianın yaşandığı gün temizlikçi olarak işe başlayan ve yaralanan 20 yaşındaki Zafer Kerim korku dolu anları anlattı: "Nurullah Ünlütürk 'Boğuluyorum' diye bağırıyordu. Şaka sandık ama işin ciddi olduğunu anlayınca havuzun sağ tarafından dolaştım. O sırada Gökay Yıldırım Genç tramplenin üzerindeydi. Sağ tarafında da Mert Kaliç vardı. Havuza atladım elektrik akımına kapıldığım için bir şey yapamadım. 'Girmeyin elektirik var' diye bağırdım. İşletme sahipleri de kurtarmak için atladı ama akıma kapıldılar."

 

Haber Ara