Dolar

32,4812

Euro

34,7667

Altın

2.442,86

Bist

9.939,31

Guatemala'daki yolsuzluk iddiası

Guatemala'daki yolsuzluk iddiası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-05 12:49:13

Guatemala'daki yolsuzluk iddiası
Guatemala'da adı yolsuzluk iddialarına karıştığı için dün istifa eden eski Devlet Başkanı Otto Perez Molina, mahkemede suçsuz olduğunu ileri sürdü.

İstifa ettikten sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen Molina, dün ilk kez mahkeme karşısına çıktı.

Rüşvet karşılığı iş adamlarının gümrük vergisi ödememesine göz yumarak devleti 120 milyon dolar zarara uğratmakla suçlanan Molina, iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

"800 bin dolar için ne saygınlığımı ne görevimi ne de Guatemala için harcadığım emekleri riske atarım" diye konuşan Molina, mahkeme heyetinden ev hapsi talebinde bulundu.

Bu arada savcıların, 77 telefon görüşmesi kaydının yanı sıra operasyonlar sırasında ele geçirilen ve rüşvetlerin nasıl paylaşılacağını gösteren belgeleri mahkemeye kanıt olarak sunduğu belirtildi.

Kongre, söz konusu iddiaların ardından 2 Eylül'de Molina'nın dokunulmazlığını kaldırmıştı. Molina, dün istifasını sunmuş ve avukatı da eski devlet başkanının "hukukun üstünlüğüne büyük saygı duyduğunu" söylemişti. Molina, istifasının ardından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Anayasa uyarınca Molina'nın yerine Devlet Başkanı Yardımcısı Alejandro Maldonado getirilmişti. Maldonado, yemin ederek görevi devraldıktan sonra geçiş hükümeti kurabilmek için bakanlar kurulu üyelerinden ve üst düzey yetkililerden istifa etmelerini istemişti.

Guatemala'da devlet başkanlığı seçimi, 6 Eylül'de yapılacak. Maldonado, 14 Ocak 2016'da devlet başkanlığı koltuğunu seçimin galibine devredecek.

Haber Ara