Dolar

32,6273

Euro

34,7472

Altın

2.502,93

Bist

9.524,59

'Eğit donat projesi ABD yüzünden başarısız oldu'

Sputnik'e konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu üyesi Yusuf Mahli, ABD'nin IŞİD'le mücadelede 'kararlılık göstermemesi' sebebiyle eğit-donat projesinin başarısız olduğunu savundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-20 13:58:03

'Eğit donat projesi ABD yüzünden başarısız oldu'

Mahli, ABD-Türkiye-Suudi Arabistan ve Katar ortaklığıyla planlanan ‘Suriyeli muhalifleri eğitip donatma projesi'nin başarısız olduğu yorumunu yaparken, bunu da ‘Washington'ın IŞİD ile mücadelede kararlılık göstermemesine' bağladı.

‘ABD, ÖSO İLE ÇALIŞMAK İSTEMİYOR'

Mahli şunları söyledi: "Bundan bir süre önce Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyelerine yönelik eğit donat programı başlatıldı. Ancak program başarısız oldu. 6 bine yakın personel gönderildi. Ancak sadece 60 kişi eğitildi. Bu, çok gülünç bir rakam.  Bu şu anlama geliyor; koalisyon güçleri özellikle de ABD bu konuda yani ÖSO'yla çalışma konusunda ciddi değil. 5 bin kişinin eğitilmesi planlanıyor, görüşmeler ve anlaşmalar yapılıyor, program dünya kamuoyunu da hayli meşgul ediyor. Ancak sonuçta sadece 60 kişi eğitiliyor. Herhalde ABD yönetiminde ÖSO'yla çalışmama eğilimi söz konusu. ABD bölgede sadece müttefik olarak gördüğü PYD ile çalışmak istiyor, başka güçlerle çalışmak istemiyor."

‘EĞİTİLECEK OLANLARA ŞART KOŞULDU'

Mahli, ABD'nin 'Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşmayacaksınız' garantisi alma çabalarını da eleştirdi: "Proje kapsamında eğitilecek olanlar IŞİD'e karşı savaşacaktı. Bunların birçoğu ise IŞİD'in yanı sıra Suriye rejimiyle mücadele edeceklerdi. Ancak bu talep kabul edilmedi, bu kişiler geri gönderildi. Eğitilecek olanlara şart koşuldu. ÖSO'dan gelen gruplar olmalarına rağmen ABD, eğitime katılacak olanları çok zorlu bir tarama sürecinden geçirdi. Bu kişileri sanki ABD vatandaşı yapacakmış gibi araştırdı. Dolayısıyla ABD, IŞİD'le mücadele ciddi anlamda bir kararlılık göstermiyor. Bunun örneği de eğit donat projesinde sadece 60 kişinin eğitilmesidir. Bu 60 kişi, IŞİD'le savaşacak. Onun yanı sıra da Suriye rejimiyle savaşacaklar, öyle görünüyor."


Haber Ara