Dolar

32,4655

Euro

34,7249

Altın

2.438,63

Bist

9.894,34

Doğrular da Konjonktüreldir

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-20 12:23:58

Doğrular da Konjonktüreldir

İslamcılar da Hata Yapar

Düşmez kalkmaz bir Allah.

Hiç kimse masum değildir.

İtikadımıza göre Masumiyet inancı sadece peygamberler için geçerlidir, kişiler için günahtan beri olmak söz konusu değildir.

Neye mal olduğu tartışma götürür ama bazen İslamcıların da azim hatalar yapabildiklerini geçmişe dönüp baktığımızda anlayabiliyoruz.

***

Enver Sedat Mısır'da iktidardaki kudretli adamdır.

Kimi icraatları nedeniyle Mısırlı Müslümanlardan hayatına mal olan bir ret görür.

Tepkinin nedeni Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile İsrail başbakanı Menahem Begin'in Camp David'de ABD başkanı Jimmy Carter'ın gözetiminde 17 Eylül 1978'de imzaladığı anlaşmadır. Bu anlaşmayla, İsrail, Sina Yarımadası'ndan çıkmış, karşılığında da Mısır İsrail'i resmen tanımış ve doğalgaz ihracına başlamıştı.

Varılan antlaşmaya göre Sina Yarımadası dört bölüme bölünürken, bölge silahsızlandırıldı. Antlaşma, Mısır'ın doğusunda bulunan ve A bölge olarak isimlendirilen bölümünde Mısır'ın asker bulundurmasına, B ve C bölümlerinde (orta ve batı bölümü), askersiz, polisin güvenliği sağlamasına ve D bölümünde, İsrail'in asker bulundurmasına izin verdi.

Antlaşmanın diğer önemli bölümü Suveş bölgesinde bulunan gaz rezervleriyle alakalı. Antlaşma İsrail'in gaz ihtiyacını bu rezervlerden sağlamasının önünü açtı. Suveyş gazı, Mısır-İsrail arasında 2005 tarihinde varılan bir antlaşmayla İsrail'e Sina Yarımadası'ndan sevk edilmeye başlandı.

Hem bölgenin silahsızlandırılması hem de gaz sevkiyatı konusunda Canp David'te varılan kararlara, gazın ihraç tarihi olan 2005 yılından itibaren sert itirazlar yükselmeye başladı. Bu itirazlar ise 2009 yılında doruk noktasına çıktı. 

Yine bu anlaşmanın bir başka önemli maddesi de Gazze ve Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere yönelikti. Anlaşmayla, Filistinlilere Mısır ve Ürdün'ün belirleyeceği şekilde özerklik verileceği ve İsrail'in Filistin'de asker sayısını azaltması kararlaştırılmıştı.

Mısır bu anlaşmayı imzalaması sonrasında Arap Birliği'nden çıkarılmış ve Mübarek'in çabaları sonucu 1989'da birliğe tekrar dönebilmişti.

Sedat, Camp David anlaşmasına imza atarak Arap ve İslam âleminin büyük tepkisini üzerine çekmiştir.

***

Sedat suikastının planlayıcısı Abbud ez Zümür, hapisten çıktıktan sonra Sedat'ın katliyle ilgili şu açıklamaları yapmış.

Bize bu konu çokça soruluyor.  Gençler bize diyor ki; Sedat'a suikast düzenlediniz. Başımıza Mübarek rejimini bela ettiniz. Biz 1981 yılında, 25 Ocak Devrimi'nin hedeflediğini gerçekleştirmek istiyorduk. Halkı despot yöneticiden kurtarmak ve özgürlüklerimizi elde edeceğimiz bir yönetimin iş başına gelmesini planlamıştık. Sedat son dönemlerde bütün akımların önünü kapatmış, halka karşı çok katı bir baskı uygulamaya başlamıştır.  Biz halkımız için hayır ve iyilik yapmak istiyorduk. Kimse Sedat'tan sonra ne olacağını hesaba katmamıştı. Cenabı Allah tarafından Mübarek hepimizin başına bela olarak gönderildi. Ben 30 yıldır hapisteydim. Mısır halkı ise hapishanenin dışında hapisti.

Gaibi kimse bilmez. Ancak, eğer Sedat ve Mübarek arasında bir tercih yapmak durumunda kalsaydık. Tabi ki Sedat'ı tercih ederdik. Sedat, Mübarek ile karşılaştırılmayacak kadar merhamet sahibi bir insandı. Mübarek katı kalpli birisiydi. Tarihte böyle bir insan görülmemişti. Mübarek firavunlardan bile katı kalpli birisiydi.

Niyetimiz kapsamlı bir değişiklikti.

***

Olmadı ne yazık ki.

İslamcılar Mısır'da kapsamlı bir değişiklik yapmaya muvaffak olamadılar.

Bize düşen şunu söylemek:

Olduğu kadar, olana kader.

Haber Ara