Dolar

32,5836

Euro

35,0060

Altın

2.464,69

Bist

9.883,45

'Cumalıkızık projesi'ne onay verildi

'Cumalıkızık projesi'ne onay verildi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 15:23:40

'Cumalıkızık projesi'ne onay verildi
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, yaklaşık 700 yıllık Cumalıkızık Mahallesi'nin yeniden şekillenmesine ilişkin hazırlanan projeye Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onay çıktı.

Yıldırım Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumalıkızık'ın hem yerli hem de yabancı turistler için önemli çekim merkezi haline gelmesi ve tarihi mirasa zarar vermeden köyün yeniden şekillenmesi için 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlandı.

Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu, belediyenin sunduğu planı, yapılan incelemeler sonrası onayladı.

Yaklaşık 700 yıllık tarihe sahip Cumalıkızık, 7 bölgede çevre düzenlemesi ve mimari projeler yapılarak, Osmanlı'nın kuruluş günlerine tanıklık eden tarihi dokuya zarar verilmeden, eski kimliğine yeniden kavuşturulacak.

Tarihi yeri "şehrin göz bebeği" olarak tanımlayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Bursa'nın en iyi kimliğinin burası olduğunu" belirtti.

Bu kimliği belirleyen belli başlı özelliklerin bulunduğuna dikkati çeken Edebali, şunları kaydetti:

"Bu evler de bizim kimliğimizdir. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan bu projeyle de Cumalıkızık tarihi dokusuna zarar verilmeden yeniden şekillenecek. Cumalıkızık için yaptığımız çalışmalar ulusal anlamda ödüle layık görüldü. 81 ilde eğitim gören 3 binin üzerindeki üniversite öğrencisinin katıldığı 'Genç Türkiye Zirvesi 2015'te anlamlı bir ödül aldık. 50 adayın olduğu kategoride Cumalıkızık restorasyonuyla 'Kültürel Zenginlikleri Yaşatma Ödülü'nün sahibi olduk. Yıldırım'a çağ atlatacak kentsel dönüşüm projesinde Cumalıkızık, turizm merkezi olarak kilit rol oynayacak."

Haber Ara