Dolar

32,4812

Euro

34,7667

Altın

2.442,86

Bist

9.939,31

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: (3)

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: (3)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-23 19:07:56

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: (3)
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, teröre destek veren belediyelerin durumuna ilişkin, "Orada bir sıkıntı vardı ama yeni bir kanun taslağı hazırlıyorlardı. O da torba yasa ile birlikte gelecekti Meclis'e. Herhalde 1 hafta-10 gün içinde gelir. Bunun yeniden oradan alınıp Kanun Hükmünde Kararname (KHK) içine atılması doğru olur mu diye kendi içimizde tartıştık, OHAL ve KHK ile ilgili bu yetkiyi çok aşırı kullanmama kararına vardık." dedi.

Özhaseki, partisinin Kayseri il teşkilatında düzenlediği basın toplantısında, 65. Hükümet'in Doğu'daki terörü bitirmek, oradaki insanları huzura kavuşturmak, sükutu sağlamak ve oradaki zararları karşılamak noktasında önemli adımlar attığını belirtti.

Bu işin bir parçasının da kendisi olduğunu vurgulayan Özhaseki, şunları söyledi:

"Her hafta gidiyorum oraya. Geçen hafta benim programda Nusaybin ve Yüksekova vardı. Biraz ara verdik, gelecek hafta da devam edeceğiz. Bunları yaparken bir taraftan da ekonomiyi canlandırmak, özellikle yurt dışına bağlı sermaye çekilişine bağlı olarak yaşanabilecek birtakım durağanlıkları önlemek, belki seçim sonrası bütçe açığı noktasında oluşabilecek birtakım sıkıntıları biraz daha giderebilmek, insanlara güven verip çok büyük yatırımların yapılmasını sağlayacak ortamları oluşturabilmek adına iyileştirme programları hazırlıyoruz. Buna teşvik paketi mi dersiniz, iyileştirme paketi mi dersiniz, hükümetin desteği mi dersiniz, her şey söylenebilir ama amacımız belli. Bunun için birinci paket çıkmıştı. Bu paketlerin devamı gelecek ve bütün bakanlıklarımız kendi bakanlıklarıyla ilgili piyasada oluşabilecek iyileştirmeleri hazırlamakla meşguller. Bir taraftan kaynak oluşturmakla meşguldüler, bir taraftan israfı önleme adımlarının peşindeydiler, bir taraftan da herkes 'ben kendi alanımdan ne yapabilirim' diye çaba içindeydi."

- "Kentsel Dönüşüm Kanunu istediğimiz hızda gitmiyor"

Özhaseki, kendilerinin de bu noktada iki toplantı gerçekleştirdiğini anlatarak, özellikle inşaat sektörüyle ilgili ciddi toplantılar yaptıklarını ifade etti.

İstanbul'daki bu toplantılarda iki soruya cevap aradıklarına değinen Özhaseki, şöyle devam etti:

"Birisi iştahla, hızla çıkardığımız Kentsel Dönüşüm Kanunu istediğimiz hızda gitmiyor. Bunu herkes biliyor. Tıkanmışlık var, mahkeme kararları var, birtakım da şikayetler var. Aynı toplantıda 'şu anda Türk ekonomisinin yüzde 20'lik kısmına sahip olan inşaat sektörünün önünü nasıl açarız' diye konuştuk. İnşaat sektörü bizim için önemli. Dünyadaki 250 en büyük inşaat firması arasında geçen yıl 42 Türk firması vardı. Son 10 yılda 220 milyar dolarlık iş almışlar. Onların içeride de büyük yatırımları var. Bunları nasıl rahatlatırız diye konuştuk. Bu toplantılardan sonra bir rapor hazırlayıp, bakanlar kurulunda bir sunum yapıp belki de 15-20 gün, 1 ay içinde bir teşvik paketiyle ya tek başına ya da başka sektörlerle Sayın Başbakanın açıklayacağı bir modele alt yapı hazırlıyorum. Bu konuda çalışmalarımız son aşamaya geldi."

- Teröre destek veren belediyelerin durumu

Özhaseki, gazetecilerin Güneydoğu'da terör örgütüne destek veren belediyelerin durumu hakkındaki sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Orada bir sıkıntı vardı ama yeni bir kanun taslağı hazırlıyorlardı. O da torba yasa ile birlikte gelecekti Meclis'e. Herhalde 1 hafta-10 gün içinde gelir. Bunun yeniden oradan alınıp Kanun Hükmünde Kararname (KHK) içine atılması doğru olur mu diye kendi içimizde tartıştık, OHAL ve KHK ile ilgili bu yetkiyi çok aşırı kullanmama kararına vardık. Çünkü muhalefet de özellikle 'Bizi aşarak iş yapmayın, böyle olursa biz size destek veririz.' diyorlar. İyi gelişen, sıcak gelişen bu muhalefet ile ilgili tavrımızda, doğrusu kanunla yapılabilecek işleri kanunla yapmak niyeti taşıyoruz. Onların da bu eleştirilerini ciddiye alıyoruz. O yüzden terör bölgesinde, teröre ilişen belediye başkanlarıyla ilgili konuyu bu kapsam içine almamaya karar verdik. O kanun torba yasa ile gelecek. Oradaki maksadımız da çok belli, ülkemizin Güneydoğu bölgesindeki 100'den fazla HDP'li belediye var. Bunların bir kısmı teröre resmen bulaşmışlar. Elemanlarını oradan almışlar, elemanların paralarını kesip dağa gönderiyorlar, çukurlar kazılırken iş makinelerini veriyorlar, belediye depolarını adeta onların lojistik üssü gibi kullandırıyorlar, TSK'ya karşı, polislerimize karşı savaş veriyorlar ve kendi kendilerine çıkıp öz yönetim ilan ediyorlar. Bunlara karşı seyirci kalacak halimiz yok. O yüzden bunların görevden alınmasıyla ilgili de niyetimiz ve kararımız kesin. O yüzden de Kandil'in acayip tutuştuğu, 'Buraya kimi atarsanız onu vuracağız' gibi tehditler de arka arkasına geliyor. İstedikleri kadar tehdit etsinler, istedikleri kadar bağırıp çağırsınlar, bu konuda bizim kararımız net ve kesin."

- FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Bakan Mehmet Özhaseki, FETÖ'nün darbe girişimi sürecinde ilk andan itibaren muhalefet partisi genel başkanlarının tavırlarını ortaya koyduklarının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kimisi erken, kimisi biraz geç ama hiç önemli değil. Darbeye karşı olduklarını, bu grubun yapmış olduğu darbe teşebbüsünün lanetlenmesi gerektiğini, milletin iradesi üzerinde asla böyle bir oyun oynanmayacağını net olarak ifade ettiler ve tavırları da gayet olumluydu. O yüzden de Sayın Devlet Bahçeli'yi tebrik etmek lazım. Karşılıklı atışmamız ve husumetimiz olan Kemal Kılıçdaroğlu'nu da tebrik etmek lazım. Bunun yanı sıra Saadet Partili arkadaşlarımızı da tebrik etmek lazım. Aslında Güneydoğu'daki halkı da tebrik etmek lazım. Ben Cizreliler ile neredeyse akraba oldum, birçok insan tanıyorum. Oda başkanlarının isimlerini bile sıralayabilirim. Kayseri'dekiler kadar biliyorum. Orada HDP'nin oyu yüzde 90. Onlar bile sokaklara döküldüler, ellerine Türk bayrağı aldılar, terörü lanetlediler, darbe teşebbüsünde bulunanları lanetlediler. Oradaki insanların alnından öpmek lazım. Güneydoğu diye ifade ettiğimiz 11-12 şehirde, bütün sokaklar, meydanlar da Türk bayraklarıyla doluydu. İstiklal Marşları adeta gönderde çınlıyordu. Oralardaki halkımızın da hepsinin alnından öpüyoruz."

(Bitti)

Haber Ara