Dolar

32,5834

Euro

34,8069

Altın

2.506,14

Bist

9.693,46

Bir İran Emperyalizmi projesi 'Şii hilali' gerçek mi oluyor?

İran'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Halep'teki muhalifleri bastırma kampanyasında kilit rol oynadığı ve şu anda Afgan sınırından Akdeniz'e kadar uzanan bölgesel nüfuzlu bir 'Şii hilali' tesis etmeye yaklaştığı söyleniyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-15 16:19:30

Bir İran Emperyalizmi projesi 'Şii hilali' gerçek mi oluyor?
Gazetevatan.com'dan Mine Üçgün'ün çevisirinde; Tahran'daki Devrim Muhafızları komutanları ve kıdemli din adamları bu hafta, Suriye'de "terörist" olarak nitelendirdikleri bölgesel rakibi Suudi Arabistan'ı yenilgiye uğrattığı söyleniyor.    Şüphesiz ki, Halep'in Esed güçlerinin eline geçmesi yıllardır binlerce hayat pahasına Esed yönetimini reddeden muhalifler tarafından kabul edilmeyecek. İran'ın Şii milislere para ve silah yardımlarının kararlılıkla sağlanması olmadan böyle bir galibiyet mümkün olmayacaktı.   Şİİ MİLİSLER SİVİLLERİN BULUNDUĞU KONVOY ARACINA ATEŞ AÇTI   BM kaynaklarına göre İran, direnişçiler tarafından kuşatılan iki kasaba yaralananların eşzamanlı tahliye edilmesini talep etti.
Bugün Suriyeli muhaliflerden bir yetkili Halep'te yeni bir ateşkesin sağlandığını ve tsi 03.30 itibarıyla devreye girdiğini duyurdu.
Muhaliflerin 20 otobüs ve 10 ambulansla İdlib'e doğru yola çıktıklarını duyuran Rusya, Rus askerlerin konvoya eşlik edeceğini belirtti.
Fakat son gelen haberlere göre, İran komutasındaki Şii milisler, Suriye'nin doğu Halep bölgesindeki kuşatmadan tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu araç konvoyuna ateş açtı. Saldırıda 4 sivil hayatını kaybetti.
TAHRAN İLK KEZ UYGULAYABİLİR
Tahran, Irak ve Suriye üzerinden Lübnan'a uzanan geniş kapsamlı bir temizlik otoritesini ilk kez uygulayabilir. Bu, Sünni Arap güçlerinin, özellikle de Suudi Arabistan'ın yıllardır uyarıda bulunduğu bir etki kıvılcımı.
Reuters'a konuşan Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden siyaset profesörü Hilal Khashan "İranlıların çok sabırlı olduğunu biliyoruz, "Anında mükafatı beklemiyorlar. böylelikle sebat ediyorlar ve sabırlarının meyvelerini topluyorlar" dedi.
Khashan ayrıca "Aklımda hiçbir şüphe yok ki "Şii hilali" yaratılacak ve İranlılar kendi etki alanlarını Lübnan vasıtasıyla Irak'tan kuracaklar." dedi.   Şİİ HİLALİ NEDİR?
Şii Hilali ortadoğudaki Şii çoğunluğunun ya da güçlü olan Şii azınlıklarının bulunduğu bölgeyi tanımlayan jeopolitik bir terimdir. Şii Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler Azerbaycan, İran, Bahreyn Irak ve Lübnan'dır.  
  Haritada hilal şeklinde gözüken, belirsiz ve tartışmalı bir kavram olan Şii Hilali ilk olarak Ürdün Kralı Abdullah tarafından 2004'te bir röportaj sırasında dile getirilmişti. 

Haber Ara