Dolar

32,5084

Euro

34,8640

Altın

2.450,82

Bist

9.885,35

Askeri okul mezunları için sınav yapılacak

669 sayılı KHK ile kapatılan askeri okullardan mezun olan öğrenciler için ÖSYM tarafından geçiş sınavı yapılmasına karar verildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-24 19:54:09

Askeri okul mezunları için sınav yapılacak

Aalınan karara göre, YÖK tarafından, askeri okullardan mezun olan öğrenciler için ÖSYM tarafından 4 Eylül'de sınav yapılması kararlaştırıldı.

Üniversiteye geçiş sınavı, Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilecek.

AA'nın haberine göre; 669 Sayılı KHK ile askeri okulların kapatılması sonrası mezun öğrencilerin durumu açıklığa kavuşmuş oldu.

YÖK'ün internet sitesinden, kapatılan askeri okulların 12'nci sınıfında öğrenim gören öğrencilerin üniversiteye geçiş sınavları hakkında açıklama yaptı.

YÖK'ün duyurusunda, Milli Eğitim Bakanlığının 29887 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 2015-2016 eğitim öğretim yılında kapatılan askeri okulların 12'inci sınıfında öğrenim gören öğrenciler için üniversiteye geçiş sınavı yapılmasına ilişkin yazısı üzerine, YÖK'ün genel kurul ve yürütme kurulu toplantılarında çeşitli kararlar alındığı belirtildi.

2015-2016 eğitim öğretim yılında askeri okullardan mezun olan öğrenciler için ÖSYM tarafından üniversiteye geçiş sınavı yapılmasına, söz konusu öğrencilerin Üniversiteye Geçiş Sınavı başvurularının 25-29 Ağustos tarihlerinde ÖSYM tarafından alınmasına, sınava TSK tarafından TC kimlik numaraları ÖSYM'ye bildirilen askeri lise mezunu adaylardan 2016-ÖSYS'ye girmeyen adayların başvurabilmesine ve sınavın 4 Eylül 2016 tarihinde Ankara ve İstanbul'da tek oturumda yapılmasına karar verildiği bildirildi.

669 SAYILI KHK NE İÇERİYORDU?

669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlülüğe giren KHK askeri okullar ile ilgili bir çok düzenlemeyi de beraberinde getirdi.

KHK ile Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversitekuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve havaharp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.

ESKİ DÜZENLEMEYE GÖRE MEVCUT ÖĞRENCİLERİN DURUMU

YÖK'ün yeni aldığı karar öncesinde mezun öğrenciler için öngörülen düzenleme şu şekildeydi:

Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler, puanlarına göre lise ve üniversitelere yerleştirilecek.

30 Ağustos itabariyla mezun olacak askeri öğrenciler, subay ve astsubay olarak atanmayacak.

Bu öğrenciler üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları puan dikkate alınarak uygun üniversiteden diploma verilecek.

Hakkında işlem yapılan öğrencilerden herhangi bir tazminat alınmayacak. Askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan öğrencilere tazminat borcu kesilmeyecek.

Daha önceki borçlar tahsil edilmeyecek ve herhangi bir iade de yapılmayacak.

Yeni yapılan düzenlemeyle mezun öğrencilerin hak kaybına uğraması da engellenmiş oldu.

Haber Ara