Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

“Zarif’in izlediği politika başından beri yanlıştı”

Tanınmış bir İranlı Parlamenter Mojtaba Dhul-Nuri, “Dışişleri Bakanı Zarif, dış politikada yanlış yolu izledi ve Yüce Lider'in sözlerini umursamadı” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-05 10:21:48

“Zarif’in izlediği politika başından beri yanlıştı”

İran parlamentosunun liderlerinden biri, Dışişleri Bakanı Muhammed Cavad Zarif'i dış politikada yanlış yolu izlemekle suçladı ve nükleer anlaşma müzakereleri sırasında Dini Liderin yorumlarına kulak asmadığını söyledi.

Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi başkanı Mojtaba Dhul-Nuri bugün yaptığı açıklamada, "Sayın Zarif'in izlediği dış politika yolu başından beri bir hataydı. Bu politika halkımızın istediği hedeflere ulaştırmadı” dedi.

Dhul-Nouri, Dini liderin bölge ülkeleriyle olan sorunları işbirliği yoluyla çözme politikasını vurguladığını ve Amerika'yla yaşananları güven eksikliğine bağlı olduğunu, ancak Zarif bunun tam tersini izlediğini belirtti.

Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi başkanı Dhul-Nuri, "Ülkenin şahit olduğu sert koşullar, Zarif'in güvenilmemesi gerekenlere olan güveninden kaynaklanıyor. Dünya ile aktif diplomasi ve işbirliğine karşı çıkmıyoruz, ne de uluslararası arenalarda önemli konular bırakmayı savunmuyoruz, ancak Zarif çarpık yolu izledi ve nükleer anlaşmayla ilgili garanti almadı" dedi.

Dhul-Nuri, Bakan Zarif'in Nükleer Anlaşma'nın müzakereleri sırasında Dini liderin defalarca uyarılarına kulak asmadığını belirterek, “Zarif, nükleer anlaşma müzakereleri sırasında Amerika ile pazarlık yapma yeteneğini kaybetti; Çünkü Yüce Rehber tarafından açıklanan 11 koşula dikkat etmedi" dedi.

Nükleer anlaşmayı, sadece İran halkı için bir kayıp olarak nitelendiren Dhul-Nouri, "İmzalanan anlaşmaya rağmen, İran'a uyglanan yaptırımların tümü kaldırılmadı" dedi.

ZARİF SUÇLAMALARI YANITLADI

Öte yandan Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi başkanı Mojtaba Dhul-Nouri'nin suçlamalarına yanıt veren İran Dışişleri Bakanı Zarif, bugün parlamentoda yaptığı konuşmada “Beni yalan söylemekle suçluyorsunuz, ama Yüce Lider beni cesur olarak nitelendirdi” dedi.

Zarif, "ABD büyük bir güç değil, biz buna nükleer bir anlaşma imzaladık ve tarihin, anlaşmanın İran'ın göğsüne gurur kaynağı olduğunu kaydedeceğini" vurguladı.

Zarif, İran'ın "Amerikan yaptırımlarıyla yüzleşmek ve dolar ile uğraşmayı sınırlamak için bazı ülkelerle ticaret yapma" konusunda başarılı olduğunu vurguladı. 

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara