Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Yunus'un Tarzina Umumi Bir Bakis' soylesisi

'Yunus'un Tarzina Umumi Bir Bakis' soylesisi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-27 02:51:51

'Yunus'un Tarzina Umumi Bir Bakis' soylesisi
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Türk halk şairi ve mutasavvıf Yunus Emre'nin hayatı anlatıldı.

Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde düzenlenen "Yunus'un Tarzına Umumi Bir Bakış" söyleşisine konuşmacı olarak Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin katıldı.

Yunus Emre'nin yaşadığı dönemde Anadolu'daki siyasi, ekonomik ve kültürel durumu anlatan Kaçalin, o dönemde Anadolu'nun büyük bir yılgınlık ve çöküntü içinde olduğunu söyledi.

'Moğolların baskısı, taht kavgaları, devlet gücünün zaafa uğraması dolayısıyla güvenliğin azalması ve çeşitli isyanların baş göstermesi, aşırı vergilerin halkı yoksullaştırması gibi birçok olumsuzluğun bir arada olduğu görülür" ifadesini kullanan Kaçalin, "Anadolu, Moğol işgali dolayısıyla ağır vergiler, adaletsizlikler ve suistimallerin altında kalmıştır' dedi.

Yunus'un, tasavvuf düşüncesini yalın bir Türkçe ile ifade ettiğini ve bunun Anadolu halkı tarafından daha kolay şekilde anlaşılmasına yardımcı olduğunu vurgulayan Kaçalin, şöyle konuştu:

'Yunus Emre'nin bu yüzyılda yüksek seviyeli tasavvuf düşüncesini yalın bir Türkçe ile bu kadar güzel ifade edebilmesinde kendi istidadı kadar Anadolu'daki mutasavvıfların etkisini de göz ardı etmemek gerekir. Onun gibi birisi İbn Arabi, Sadreddin-i Konevi ve Mevlana gibi şahsiyetlerin eğitim ve öğretimleriyle yoğrulmuş bir çevrede yetişebilirdi. Başka bir ifadeyle Anadolu Türklüğü daha o dönemde Yunus gibi birisini yetiştirebilecek istidat ve kabiliyete sahip bir duruma gelmişti.'

Kaçalin, Yunus Emre'nin yaşadığı dönemine ait bilgilerin genelde rivayete dayalı olduğunu, hayatına ait kesin bilgilerin bulunmadığını da belirtti.

Etkinliğe, Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı ile birçok Türk ve Macar davetli katıldı.

Haber Ara