Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yüksekdağ: 28 Şubat’ta mağdur olanlar...

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 'Mağdur olanlar darbe yapıyor' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 15:46:50

Yüksekdağ: 28 Şubat’ta mağdur olanlar...

İMC'de yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) Vişnelik binasında düzenlenen “Akademisyenler Barışı Konuşuyor” konulu programa katıldı.

Yüksekdağ'ın açıklamlarından satırbaşları şöyle:

‘Gezi'de kendini dışa vuran onur'

“7 Haziran seçimlerine kadar bütün Türkiye toplumu değişim güzergâhına girdi. Değişim isteği 7 Haziran seçimlerinde demokratik bir sonuç olarak karşımıza çıktı. Geride bıraktığımız 3 yıllık dönem boyunca demokratik çözüm, barış ve kardeşlik hareketi ve Kürt özgürlük mücadelesinin merkezinde durduğu ana bir damar geride bıraktığımız 35 yıl boyunca zaten kendisini çok güçlü bir şekilde oluşturulmuştu.

“Türkiye cephesinde ise Gezi'de kendini dışa vuran bir onur, özgürlük ve barış hareketi kendisini gösterdi. Bu da aslında Türkiye'nin bir değişim kulvarına girdiğini gösteriyor. Türkiye'de bir bütün olarak değişimin mayalandığını göstermektedir.

‘Erdoğan ve AKP hükümeti düşmüştür'

“Toplum değişimin öncüsüdür. Türkiye'de siyaseti de sosyal yaşamı da belli bir yere getirdi. Ama siyasi iktidar eskiyen düşünce yapısıyla ve ekşiyen yönetme anlayışıyla ve statükosuyla bu değişimin eşiğin düşmüştür. Kim düşmüştür. Tayyip Erdoğan düşmüştür. AKP hükümeti düşmüştür.”

“Karşımızdaki siyasi yapının Türkiye toplumunun doğrudan kendisini ifade eden demokratik arayışına karşı bütün Türkiye toplumunun çözüm ve barış talebine karşı ve savaş ilan etmiş durumda. Bugün bu savaş sadece HDP, sadece Kürt siyasetine oturtulduğu bir şiddet sarmalı değil. Bugün bir siyasi bir muharebe başlattı. Siyasi iktidar. Tekçi rejimi, yeniden inşa etme hamlesi.

‘Fiili bir darbe demektir'

“Kabul etseniz de etmeseniz de fiili olarak rejim değişikliği yaşanıyor diyor. Rejimin bu şekilde yeniden dizayn edilmesini anayasal güvence içerisine oluyor. Bu anayasayı yapacak bir toplumsal desteğe sahip değil. Erdoğan o yüzden kabul etseniz de etmeseniz de diyor.

“Bu ne demektir? Fiili bir darbe demektir. Ben başkanlık sistemini toplumun büyük bir çoğunluğunu kabul etmedi gibi biliyorum. 7 Haziranda bunu gördük. başkanlık sistemini onaylamıyorlar. Türkiye toplumu olarak ama onaylasanız da onaylamasanız da ben bu müdahalede bulunuyorum. İsteseniz de istemeseniz de fiilen bir başkan olarak çalışacağım ve siyasete müdahale edeceğim.

‘Mağdur olanlar darbe yapıyor'

“Bu gelişmeler Türki aynı zamanda 28 Şubat gibi darbe süreci yaşandı. 28 Şubat darbe miydi değil miydi? Diye çok konuşuldu. Ama bizler bunu çok net biliyoruz ki 28 Şubat bir darbeydi ve o gün bu anti demokratik tavrın hedefi olan mağduru olanlar, bugün kendileri darbe yapıyorlar.

“28 Şubat darbesinin mağdurları, bugün Türkiye toplumuna karşı kendileri darbe yapmışlardır. Bu darbenin bugün kendilerince gerekçelerine oluşturmaya çalışıyorlar. Dayanaklarını oluşturmaya çalışıyorlar. Savaş siyasetinde esas olarak toplumun demokratik iradesine el koyan toplumun demokratik iradesini gasp eden rejimin ve rejim ayrılıklarının enstrümanlarından birisi haline geldi.

“Onların bu demokrasiye el koyma ve gasp etme suçunun üstüne örtmek için savaşın fitili ateşleme, karşılıklı silahların yeninden konuşmasının önünü açma tavrıyla tutumuyla bütün Türkiye'yi bölgesel olarak ve yerel olarak çok ciddi bir tehlikenin ve çok büyük karanlığın içerisine sürüklemiştir.

Haber Ara