Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yıldırım'dan Barzani'ye: Bu sevdadan vazgeç

Başbakan Binali Yıldırım, IKBY bölgesinde yapılacak referanduma ilişkin açıklama yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-22 12:37:38

Yıldırım'dan Barzani'ye: Bu sevdadan vazgeç

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Başbakan Binali Yıldırım, Türk İş ziyareti sonrasında açıklama yaptı. Kuzey Irak'ın yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna değinen Yıldırım, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'ye "Lozan ve Ankara anlaşmalarını hatırlarak "Bu sevdadna vazgeç" dedi.

İşte Yıldırım'ın açıklamaları:

LOZAN ve ANKARA HATIRLATMASI

Yanlış bir karar. Bunu sonuçları olacaktır. Şu ana kadar Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden beklediğimiz olumlu adımı görmedik; bu referandumun gerçekleşmesi Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi. Türkiye ulusal güvenlik meselesi konusunda uluslararası ve ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır. Nedir bu anlaşmalar? Lozan. Ankara anlaşması. 1946 Irak ile dostluk anlaşması. Devletlerin statülerinde değişikliğe gidecek herhangi bir girişim anlaşmalardan doğan haklarımız çerçevesinde Türkiye'nin hiçbir zaman kabul etmeyeceği bir sonuçtur.

"BU SEVDADAN VAZGEÇ"

Henüz zaman bitmiş değil, Kuzey Irak Yönetimi, Barzani bu sevdadan bu inattan vazgeçmelidir. Bütün dünyanın karşı çıktığı ve açık olarak ikili ve uluslararası hukuka aykırı olarak, inatla yapmaya çalıştığı bu referandum bölgedeki Kürt kardeşlerimiz için de hayırlar getirmez. Bölge için hayırlı olmaz. Bölgede zaten sorunlar var. PKK, DAEŞ, YPG, PYD terör örgütleri var. Sorunların üzerine yeni sorunlar ilave etmekten kaçınmaları gerek. Hele hele bri de ihtilaflı bölgelerin, Kerkük'ün bu meselenin içine dahil edilmesi apayrı bir fecaattır. Kerkük esas itibari ile demografik yapısı oldu bittilerle değiştirilmeye çalışılmış bir şehirdir. Orijinal nüfus sayımına göre Kerkük'ün yüzde 70'i Türkmen. Bu demografik yapı değiştirilmiş olduğu için, orada yapılacak referandum yanlış kişilere sorularak yapılmış bir referandumdur. Adı üstünde ihtilaflı bölge neresinden bakarsak bakalım. Kuzey Irak Kürt bögesel yöentiminin bu sevdadan vazgeçmesi gerekir.

YENİ TEZKERE

Gelen tezkere, Türkiye'nin güney kara hudutları ötesinde ve mücavirinde olabilecek her türlü ülkemiz aleyhine, ülkemiz milli güvenliğini tehdit edecek gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Asker gönderme hakkını veriyor.

Haber Ara