Dolar

32,3409

Euro

35,1220

Altın

2.240,45

Bist

8.901,25

Yeni CIA Başkanı Gina Haspel

CIA direktörü Gina Haspel kimdir? Haspel hakkında kim ne dedi? Hangi görevlerde bulundu? Cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-25 13:35:31

Yeni CIA Başkanı Gina Haspel

1 Ekim 1956 doğumlu olan Gina Haspel, 1985 yılında CIA'ye katıldı. İstihbarat toplama, analiz, gizli eylem, karşı istihbarat, dış hizmetler gibi operasyonlarda görev aldı.

CIA tarafından yayınlanan özgeçmiş bilgilerinde yer alan detaylarda Haspel'in Türkçeye akıcı derecede hakimiyet sağladığı da belirtilirken, Haspel'in 2000 yılında da Ankara'da görev yaptığı belirtiliyor. Türkçeyi burada öğrendiği belirtilen Haspel'in bu sebeple kasıtlı olarak yerleştirildiği belirtiliyor.

Eski meslektaşları aynı zamanda Haspel'in soğuk savaş döneminde Rusya konusundaki uzmanlığı ve 11 Eylül'ün ardından terörle mücadele alanındaki deneyimlerine dedikkat çekiyor.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr, “Gina'yı şahsen tanıyorum ve yaptıklarıyla gurur duyuyorum. Kendisi yetenekleri, deneyimi ve kararlarıyla ulusumuzun en kritik istihbarat dairesine liderlik edebilir ” diyor.

Haspel'i eleştirenlerse onun Tayland'da kurulan CIA hapishanesindeki görevine işaret ediyor. Burası karanlık merkezler olarak tanınan ve terör şüphelilerinin işkence metotlarıyla sorgulandığı birkaç yerden biri olarak biliniyor.

Senato İstihbarat Komitesi üyesi Demokrat Ron Wyden, “Haspel geçmişi nedeniyle CIA Başkanı olmaya uygun biri değil. Kendisi CIA başkan yardımcılığına atandığında geçen yıl da söylediğim gibi, aday olduysa tamamen şeffaf biçimde geçmişi hakkında bilgi vermelidir.” diye konuştu.

 

 

Haber Ara