Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yemen'de beş yılda 80 binden fazla çocuk açlıktan öldü

BM: Yemen’de savaş çocuklar neredeyse oraya uzanabilir

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-04 09:09:56

Yemen'de beş yılda 80 binden fazla çocuk açlıktan öldü

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Birleşmiş Milletler Çocuk Örgütü, taraflar arasında kısmen ateşkes ilan edilse de Yemen'de savaşın çocuklar üzerinde “korkunç bedel” ödetmeye devam ettiğini belirtti.

UNICEF tarafından yapılan bir açıklamada, ateşkese konu olan Tahita bölgesinde süregelen şiddetin beş çocuğun ölümüne neden olduğu dile getirildi.

UNICEF Yetkili Müdürü Henrietta Fore said, “Yemen'de çocuklar bütün çocukların yapmayı sevdiği, okula gitmek, arkadaşlarıyla dışarıda vakit harcamak gibi şeyleri artık güvenle yapamıyor. Savaş onlar neredeyse uzanıp evlerine kadar giriyor” dedi.

HER GÜN SEKİZ ÇOCUK ÖLÜYOR YA DA YARALANIYOR

Fore, “Ülkede her gün aktif 31 savaş bölgesinde sekiz çocuk ölüyor ya da yaralanıyor diyerek düzenlenen konuşma ve konferansların temelde çocukların gerçeğini değiştirmede çok az olduğunu kaydetti. “Sadece kapsayıcı bir barış antlaşmasının Yemenli çocukları hak ettikleri şekilde şiddetten uzaklaştırarak esenlik verebileceğini” ifade etti.

Geçtiğimiz yıl İsveç'te Yemen'in Suudi destekli eski rejimi ile Husi Ansarullah Hareketi arasında Hudey'de de bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

Suudi Arabistan ve müttefikleri son beş yıldır Yemen'e savaş açmış durumda, böylece istifa eden ve toplumsal hoşnutsuzluk sonrası ülkeden kaçan eski rejimi geri getirmek istiyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 10 bin civarında insan savaşın başlangıcından bu yana hayatını kaybetti. Ancak sivil toplum örgütleri ölenlerin sayısının bu rakamın beş katı olduğunu öne sürüyor.

Suudi önderliğindeki müttefikler Yemen'i abluka altına alarak yaygın bir kıtlığa neden oldular. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, güvenilir bir rapora göre Yemen'de beş yaşın altında açlıktan ölen çocuk sayısının 80 binden fazla olduğunu dile getirdi.

Kaynak: www.presstv.com

 

Haber Ara