Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yargılanmayı bekleyen 5 Suudi kadın aktivist, geçici olarak serbest bırakıldı

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti yüzünden zor günler geçiren Suudi yönetimi, artan dış baskılar karşısında 5 kadın aktivisti daha geçici olarak serbest bırakmak zorunda kaldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-03 10:25:14

Yargılanmayı bekleyen 5 Suudi kadın aktivist, geçici olarak serbest bırakıldı

Artan dış ve iç tepkileri dindirmek için Suudi Arabistan'ın, dün, geçen yıldan beri gözaltında bulunan Suudi insan hakları grubunun 5 kadın aktivistini geçici olarak serbest bıraktığı bildirildi.

ŞİMDİLİK ÖZGÜRLER!

Serbest bırakılmayı doğrulayan Sivil toplum örgütü Kaastis, yaptığı açıklamada, “Hatun el-Fassi, Amal el-Harbi, Maysaa el-Mana, Abeer Nemani ve Shadin el-Enezi geçici olarak özgür” dedi.

Geçen mart ayında ise, insan hakları aktivisti olan Ruqiya el-Muhareb, Aziza el-Yousef ve Iman el-Nafjan, Riyad Ceza Mahkemesi tarafından geçici olarak serbest bırakılmıştı.

İNGİLİZ BAKAN'DAN BASKI

Mart ayında, İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İnsan Hakları Raporlarında işkence gördükleri tescillenen kadın aktivistlerin durumlarıyla ilgili Suudi Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir'le görüştüğünü söylemişti.
5 kadın aktivistin geçici olarak serbest bırakılmasının İngiltere Dışişleri Bakan'ı Hunt'un açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekildi.

Aktivistler, Suudi yetkililerin tutuklanan Suudi kadınların bazılarının yargılama tarihi yaklaşana kadar "geçici olarak" serbest bırakıldığını söyledi.

TUTUKLAMALAR ULUSLARARASI
TEPKİLERE YOL AÇMIŞTI

Rejim karşıtlarına karşı tutuklama kampanyası başlatan Suudi rejimi, eski bir hükümet danışmanı ve 2015'te yapılan Riyad'daki belediye seçimlerinde aday gösterilen Maysa el-Mana'yı geçen ay tutuklamıştı.

Bu arada Suudi Arabistan'ın, kısa bir süre önce, rejimi eleştiren bazı din görevlilerine, aktivistlere ve rejim karşıtlarına karşı gerçekleştirdiği geniş çaplı tutuklama dalgası, uluslararası tepkilere yol açmıştı. Aktivistler tutuklananların açıklanan rakamdan daha fazla olduğunu, her an yeni tutuklamaların olabileceğini öne sürmüşlerdi.

Bağımsız İnsan Hakları örgütleri, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra, Suudi Arabistan'da gözaltı ve tutuklamaların arttığını öne sürdüler.

Haber Ara