Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Viyana'da 'Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığı' projesi anlatıldı

Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelikcan:- 'Projenin ana amacı iletişim stratejileri geliştirerek, ailelerin bilinç düzeyini yükseltmeye çalışmak'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 22:53:48

Viyana'da 'Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığı' projesi anlatıldı
Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 60. Toplantısı münasebetiyle düzenlen panelde, Yeşilay tarafından 3 ülke ile ortaklaşa hazırlanan "Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığı" (DAWAP) projesi anlatıldı.

Panelde, projeyi anlatan Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, dünyada uyuşturucunun yayılmasını önlemek için Yeşilay'ın uluslararası alanda proje ve çalışmalar yürüttüğünü belirterek, "Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığı" projesinin Türkiye, Litvanya, Portekiz ve Hollanda tarafından ortaklaşa gerçekleştirdiğini söyledi.

Çelikcan, projenin, 2015-2016 yıllarında dört ülkede uygulanarak, aileler için uyuşturucu bağımlılığı riskiyle karşı karşıya kalabilecek çocuklara ilişkin anlayış, bakış açısı ve farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını, projenin 4 ülkede edinilen kazanım ve deneyimlerin paylaşılması açısından son derece verimli olduğunu ifade etti.

DAWAP projesi kapsamında bilgilendirme ve iletişimi öncelediklerini belirten Çelikcan, "Projenin ana amacı iletişim stratejileri geliştirerek, ailelerin bilinç düzeyini yükseltmeye çalışmak." dedi.

Çelikcan, proje kapsamında uluslararası kısa film yarışması düzenlediklerini, 4 ülkeden öğrencilerin stratejik belgelerden edindikleri bilgilere dayanarak filmler çektiğini anlattı.

Proje süresince anketler yapıldığına değinen Çelikcan, "Madde ve uyuşturucu bağımlılığında artışın 14-25 yaşlar arasında olduğunu tespit ettik. Genç, bekar, şehirli, üniversite mezunu ya da değil, birçok sınıftan insan madde bağımlısı olabiliyor. Madde bağımlılığında sosyal-ekonomik durumun etkisinin olduğunu, kenevir ve uçucu madde kullanımının gelir seviyesi düşük, kenar mahallelerde yaşayan gençlerde görüldüğünü gözlemledik. Uyuşturucu, kokain ve amfetamin gibi maddelerin ekonomik durumu yüksek kişiler tarafından kullanıldığını belirledik." şeklinde konuştu.

Çelikcan, ebeveynlerin ailede madde kullanımı ya da bağımlılığı durumunda nasıl tedbirler alacağına ilişkin yetersiz olduğunu belirtti.

Madde bağımlılığı ve uyuşturucuyla mücadelede yasal ve devlet düzeyinde birçok metodun kullanıldığını söyleyen Çelikcan, "Sigara, alkol, uyuşturucu ve uçucu maddelere bulaşmayan birçok çocukta yetiştiği ortamın ve ailenin belirleyici bir rol oynadığını" kaydetti.

Çelikcan, bağımlılık ile mücadelede en önemli unsurun bilgi ve iletişim olduğunu belirterek, çocukların doğru şekilde bilgilendirilmesi ve uyuşturucuya bulaşmış kişilere yalnız olmadıkları hissinin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Panelde, Hollanda ve Portekiz adına söz alan konuşmacılar, projenin kendi ülkelerindeki yansımalarını aktardı.

Haber Ara