Dolar

32,2704

Euro

34,6877

Altın

2.406,00

Bist

10.336,50

Veterinerden kış uyarısı

Veteriner Hekim Ali İhsan Dalğalı, hayvanların da insanlar gibi soğuk kış şartlarından etkilendiğini belirterek, hayvanların kış aylarında da verimli olabilmesi için üreticilere bazı tavsiyelerde bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-30 16:25:25

Veterinerden kış uyarısı
Veteriner Hekim Ali İhsan Dalğalı, hayvanların da insanlar gibi soğuk kış şartlarından etkilendiğini belirterek, hayvanların kış aylarında da verimli olabilmesi için üreticilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Veteriner Hekim Ali İhsan Dalğalı, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle hayvan üreticilerine tavsiyelerde bulundu. Kış aylarında hayvanların da insanlar gibi soğuk kış şartlarından etkilenebildiğini kaydeden Dalğalı, soğuk havalarda hayvanların da insanlar gibi yedikleri yemi enerjiye çevirerek kendi vücutlarının ısısını ayarlayabildiğini kaydetti. Hayvanların kaldığı ağıla veya barınağa ekstradan bir ısıtıcı koymanın gereksiz olduğunu anlatan Dalğalı, "Oranın havasını bozmanın bir anlamı yok. Özellikle kış aylarında hayvanların önünde sürekli yem bulunması gerekir. Hayvanlar bu yedikleri yemi içindeki enerjiyi alarak ısıya çevirip kendi vücut ısısını ayarlayabiliyorlar. Kışın beslenme koşullarına dikkat edilmesi lazım. Özellikle hayvanlara kaba yem dediğimiz yemler değil de bunun dışında konsantre yem ve vitamin minerallerde verilmelidir. Çünkü sadece kondisyon olarak kaba yem verirsek içindeki gerekli vitamin ve mineral madde azlığından dolayı hayvanın kışın performansı düşebilir" dedi.

"Hayvanlar susuz bırakılmamalı"

Kış aylarında sular donduğu zaman hayvanların susuz bırakılmaması gerektiği konusunda hayvan üreticilerini uyaran Dalğalı, "Hayvana verilen suyun da çok soğuk olmaması gerekiyor. Verilmesi durumdan bazı ülserlere ve hastalıklara sebep olabiliyor. Kışın sert geçen havalarda hayvanların besin madde gereksinimi doğal olarak artmaktadır. Bunun içinde sindirim sistemlerine uygun yem ve rasyonlar uygulanmalıdır. Uzun geçen kış gecelerinde hayvanların önünde sürekli yem olması gerekiyor. Ve hayvanın bu yemi tüketebilmesi için ahıl içinde gerekli aydınlatmayı da yapmamız gerekiyor. Ağılın rutubetli ve nemli olmaması gerekiyor" diye konuştu.

"Uygun havalandırma yapılması gerekiyor"

Hayvanların kaldığı ağıl veya barınağın havalandırmasının da uygun olması gerektiğine dikkat çeken Dalğalı, şunları kaydetti:

"Ağılda gerekli havalandırma ve hava sirkülasyonu olmazsa ağıldaki oksijen azalır ve aşırı derecede amonyak birikir. Aşırı derecede bir amonyak olması hayvanın solunumunda sıkıntı, gözlerinde sıkıntı ve bunun dışında diğer hastalıklara bir davetiye çıkarmaktadır. Havalandırmalarına kapatılmaması gerekiyor. Hayvanın kaldığı yerde yaptığı idrarın uygun bir şekilde dışarıya akıtılması lazım. Havalandırmanın belli kriterleri var. Hakim rüzgar yönünü kapatmamız lazım. Bu daha çok açık barınaklarda gereklidir. Hayvanların kesinlikle cereyanda kalmaması lazım ve artı olarak hayvanın kesinlikle ıslanmaması gerekiyor. Su damlayan bir çatının altında kalmaması gerekiyor. Üretici havanın açık olduğu güneşli havalarda, hayvanları ahırdan çıkarıp güneşe çıkarmalı ve hayvanların da gereksinimi olan D vitamini almalarını sağlaması gerekiyor. Hayvanlara verdiğimiz yem de kesinlikle kontrol edilmeli. Verdiğimiz yemin küflü ıslak veya bozulmuş olmaması gerekiyor. Küflü veya bozulmuş bir yem verdiğinde hayvan zehirlenmeyle karşı karşıya kalabilir."

Haber Ara