Dolar

32,4454

Euro

34,7775

Altın

2.442,56

Bist

9.915,62

Uzun saçlılar asil, kısa saçlılar köleymiş

Antik Çağ'da hem kadın hem erkek için uzun saç, özgürlük ve zenginlik olarak kabul ediliyordu. Japonya, Mora, Kuzey Avrupa'nın bazı bölgelerinde ise kısa saç kölelere has özellikti

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-20 00:27:29

Uzun saçlılar asil, kısa saçlılar köleymiş

Uzun saç da kısa saç da sizin tercihiniz. Kendinizi nasıl hissettiğiniz ise zaman zaman saçlarınıza yansır. Özellikle kadınların canı sıkıldığında saçlarıyla oynadıkları bilinen bir gerçek.

"Saç tercihi sizin"dedik ama eski dönemlerde saç tercihini sosyal kuralların belirlediği de bir gerçek: Nasıl mı?

Uzun saç itibar kısa saç kölelik emaresi miydi?

Antik Çağ boyunca hemen hemen bütün kültürlerde hem kadın hem erkek için uzun saç şıklık, özgürlük ve zenginlik olarak kabul ediliyordu. Hatta bozkır kültürleri, Japonya, Mora, Kuzey Avrupa gibi bölgelerde kısa saç kölelere has bir özellikti ve saçını kesmek bir insana yapılabilecek en ciddi hakaretlerden biri olarak telakki edilmiştir. Roma'nın tanıştırdığı erkekte kısa saç kültürü Akdeniz çevresinde yavaşça yayıldı, özellikle alt sosyal sınıflarda benimsendi.

Kısa saç Roma eseri mi?

Romalı tarih yazarı Yaşlı Plinius bunun başlangıcı olarak MÖ 299'da Sicilya'dan gelen berberlerin halk arasında kısa saç akımını yaygınlaştırmasını işaret ederken kültür tarihçilerie Roma'dan önce Etrüsklerde de kısa saçlı tasvir edilmiş halk çizimlerin vanlığına dikkati çekiyor.

İslam'da uzun saça cevaz

İslam'da da uzun saç yaygındı ve hatta bir görüşe göre sünnet kabul edildi. Klasik Avrupa tarihinde kilisenin etkilerine rağmen kısa ve uzun erkek saçı alışkanlığı bir arada hayat buldu. Şövalyelerin uzun saçlı olması ve yaverlerinin mutlaka onlardan daha kısa saçlı olmaları kesin gerekli görülen bir saygı unsuruydu.

Birinci dünya savaşı saç kestirdi

Yakın döneme yani Birinci Dünya Savaşı yıllarına gelindiğinde çok farklı bur durum ortaya çıkıyor.... Savaş esnasındaki zorlu şartlar ve son derece sağlıksız siper koşullarıyla savaşa katılan milyonlarca erkek, büyük çapta saç paraziti salgınları tehlikesiyle baş başa kalıyor. Ordu düzeni içinde hepsinin sistematik olarak tıraş edilmesi yolu tercih edildi, sakala izin verilmedi hatta yasaklandı. Savaşan milyonlarca erkekten sağ kalanlar dünyanın her yerindeki evlerine kısa saçlı ve sinekkaydı tıraşlı savaşçılar olarak döndü.

Artık millet ve sınıf ayrımı yok

Görüldüğü üzere saç tipi ile ilgili çok değişik tarihi uygulamalar mevcut.
Bugün hangi toplumdan ya da hangi sınıftan olursanız olun kendinizi nasıl hissediyorsanız kafanızı da ona göre yönlendirebiliyorsunuz.
Saçla ve saç bakımıyla ilgili bugün değişik söylenti ve iddialar var ki bunlardan birisi de uzun saçın gelişimi engelleyip engelemeyeceği....

Uzun saç ve büyüme ilişkisi

Saçın uzatılmasının vücudun gücünü azaltıp büyümeyi engelleyeceği yönündeki söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor.Uzmanların yaygın kanaatine göre Genetik saç yapısı bozuk olan, ince telli ve güçsüz saçlara sahip bir çocuğun saçını sürekli kestirseniz de istenilen sonuç elde edilemez. Çocuğun aldığı vitaminleri saçların çekmesi zaten metabolik olarak mümkün değil.

Genetik bir özellik

Saç yapısı genetiktir. Anne ve babanın saç yapısına göre çocuğun saç yapısının şekillenmesi beklenir. Bu nedenle, çocuğunuz küçükken saçlarını kazıtmanız çocuğunuzun saçının daha gür çıkmasına neden olmaz. Yalnızca saçın daha sert çıkmasını sağlar.

Bu noktadan hareketle ister kadın olun iste erkek saç bakımında çok titiz davranmanız gerekiyor. Saçla ilgili yapılan hatalar ve yapılması gereken temil uygulamalardan bazı ip uçları ise şöyle:

Spor sonrası duş

Spor yaparken saç diplerinde oluşan ter saç derisine zarar vermekte, saç köklerini tıkamaktadır. Bu şekilde saçlarının sağlığını kaybetmemesi için spor sonrası hafif bir duş almak önemli.

Maşa ve gönün sınırı

Saç düzleştiriciler, maşalar, fön makineleri sürekli kullanımda saçlara çok ciddi bir şekilde zarar veriyor.Duştan sonra, haftada 2 kez saç şekillendirici kullanmak ve öncesinde mutlaka saçları ısıdan koruyan ürünler kullanmak önerilebilir.

Perma ve gön yapımı

Saçları şekillendirip uzun süre öyle kalacak olması perma, Brezilya fönü gibi kalıcı şekillendirmeler cazip olsa da, saça ve kafa derisine ciddi anlamda zarar verir. Saçın doğal dokusunu bozan bu işlemler yapılırken kimyasal solüsyonlar kullanılıyor, bunlar çok fazla zarar veriyor

Sıcak mı soğuk mu?

Saçların sıcak suyla yıkanması saç tellerinin ve kafa derisinin kurumasına, saçların kırılmasına, daha kolay dökülmesine sebep olabilir. Mevsim ne olursa olsun saçların ılık su ile yıkanması ve hatta son durulama suyunun olabildiğince soğuk olması saç sağlığı için en doğrusu.

Taramadan bekleyin

Saçları sert taramak,ıslakken taramak kesinlikle saça zarar veriyor.Saçlar duştan çıkınca hassas olur. Taramak için zaman geçmesini bekleyin.Saç diplerinin biraz kurumasını beklemekte fayda var.Gün içinde birkaç kez değil de, sadece duştan sonra taramak daha etkili.

Krepe yapmak

Saçları ince ve düz olanlar genellikle daha havalı olsun diye krepe yaparak kabartır. Ancak krepe yaparken saç tellerinin üst tabakası çok fazla zarar görür ve saçlar yıpranır.
Saçları çok gergin ve sıkı toplamak saçlarının gerilmesine, kopmasına neden olabilir.
Sık yıkamak, her gün şampuan veya sabun kullanılması kafa derisindeki doğal yağların, sık yıkamaya bağlı olarak yok olmasına sebep olur.

Kurutma aşaması

Duş sonrasında saçları sert bir şekilde havluyla kurulamak saçlara zarar veren alışkanlıklardandır. Bunun yerine pamuklu bir tişört ile saçları sarıp ve bir süre nemini aldıktan sonra kendiliğinden kurumaya bırakmak en sağlıklı.

Beslenme tetikliyor

Beslenme alışkanlıkları tüm vücudun olduğu gibi saçların da sağlığını belirleyici etken.Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları saçlara zarar verebiliyor, saç dökülmesi, kepek, kuruluk gibi pek çok saç sorununun temel sebebi olarak sağlıksız beslenme gösteriliyor.

Haber Ara