Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Uzayda ‘kızgın bir göz!’

Bir astronomik bilim ekibi, dış uzayda ilk kez, güneş sistemlerinin kırılmasına neden olan ve içlerinde deforme ve deforme olmuş halkalar bırakan garip bir fenomen tespit etti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-04 14:16:02

Uzayda ‘kızgın bir göz!’

Bir astronomik bilim ekibi, dış uzayda ilk kez, güneş sistemlerinin kırılmasına neden olan ve içlerinde deforme olmuş halkalar bırakan garip bir fenomen tespit etti.

Güneş sistemleri (bizim güneş sistemimiz gibi) genel olarak tüm kurucu gezegenlerinin aynı düz düzlemde dönmesi ile oluşur, ancak bilimsel bir ekip ilk kez farklı bir model gözlemledi.

İngiltere, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Amerika ve Fransa'dan ortak bir uluslararası bilim ekibi, yıldız kümelerinin gezegenlerin disklerini (gezegenlerin oluşturduğu yörüngeler) parçalara ayırabileceği ve daha önce gözlemlenen durumlardan farklı olan çarpık halkaları geride bırakabileceği sonucuna vardı.

Bilimsel ekip, 11 yıldan fazla süren bir çalışma gerçekleştirdi ve bu çalışmada, 1.300 ışıkyılı uzaklıkta küçük bir üçlü yıldız sistemi (GW Orionis) ve yıldız diski (gaz, toz gezegenleri ve asteroitlerden oluşan halka şeklinde bir disk) gözlemlendi.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden ortak yazar Alison Young, "Bu, gezegen oluşturan bir diskte meydana gelen değişikliklerin ilk doğrudan kanıtıdır" dedi.

Ekran Resmi 2020-09-04 14.15.17

Young, "Bu, bu disklerin deforme olup kırılmasının mümkün olduğunu doğruluyor ve bu gezegenlerin birden çok yıldız sistemi etrafında dik yörüngelerde oluşma olasılığını artırıyor," diye ekledi.

Ekran Resmi 2020-09-04 14.15.27

Uzay bilimi dergisi "Space" e göre, ekip bu güneş sistemini 2008 yılından beri Avrupa ve Amerika'daki bir dizi teleskopla incelemeye başladı.

Ekran Resmi 2020-09-04 14.15.35

Young, "Bu verilerle, çevresel diskin büküleceğini ve hatta ayrı bir iç halka oluşturmak için yırtılacağını öngören sistemin ayrıntılı bir bilgisayar modelini oluşturabildik" dedi.

Ekran Resmi 2020-09-04 14.15.42

Bilgisayar çizimi, gözün, dengesiz yörüngeleri oluşturan iç halkaların ve dış halkaların varlığıyla, dış uzayda "kızgın bir göz" gibi göründüğü için bu güneş sisteminin garip bir sahnesini gösterdi.

Çalışmanın yazarı ve astrofizik profesörü Stephan Krause, "Bu keşif, aşırı yörüngelerdeki gezegenleri ilk izleyen keşif. Güneş sistemi içinde hareket eden bu gezegenleri keşfetmek için bir mekanizmamız yok" dedi.

Buna karşılık, Ben Young, "Verileri ilk aldığımızda görüntüler harikaydı. Bu şaşırtıcı halkaları ve onlardan çıkan gölgeleri çok net gördük, bu sadece eğik ve çarpık halkalarla oluşturulabilir" dedi.

Astrofizik profesörü Stephan Krause, "2016'da ilk yörüngeyi gözlemlediğimizde, yörüngelerin kendi aralarında bir uyumsuzluk olduğunu fark ettik," dedi ve ekip, sistemin kırılmaya karşı savunmasız olabileceğini belirtti.

Kaynak: arabic.sputniknews.com/science/

Haber Ara