Dolar

32,4686

Euro

34,7951

Altın

2.441,69

Bist

9.915,62

Ukrayna'da radikal görüşlü grubun polisle çatışması

Ukrayna'da radikal görüşlü grubun polisle çatışması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 20:29:32

Ukrayna'da radikal görüşlü grubun polisle çatışması
Ukrayna'nın batısındaki Mukaçevo'da polisle çatışan radikal görüşlü "Sağ Sektör" örgütü, silahlarını teslim etmeyeceklerini ve ülke genelinde protesto eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

Mukaçevo'da dün emniyet birimleriyle yaşanan silahlı çatışmanın ardından ormanlık bir alana çekilen "Sağ Sektör" örgütü üyeleri, silahlarını teslim etmeyeceklerini bildirdi ve emniyet birimlerinin yasa dışı eylemlerinden dolayı ülke genelinde protesto eylemleri başlattı.

Mukaçevo'ya giden örgütün lideri ve milletvekili Dmitriy Yaroş, yaptığı açıklamada, örgüt üyelerini, olayların gerçek suçlularının yakalanarak cezalandırılmasına ve İçişleri Bakanı Arsen Avakov'un istifa etmesine kadar ülke genelinde protesto eylemlerini sürdürmeye çağırdı.

Sağ Sektör'un esas protestoları Kiev'deki Devlet Başkanlığı İdaresi önünde devam ediyor. Üyeler, eylemlerinin bastırılmasını önlemek için Kiev'in girişlerinde kontrol noktaları oluşturmaya başlarken, bu noktalar üzerinden kente zırhlı araçların girişini engellemek istiyor.

- "Örgüt üyeleri, silahlarını teslim etmeyecek"

Sağ Sektör Basın Sözcüsü Artem Skoropadskiy de düzenlediği basın toplantısında, liderleri Dmitriy Yaroş'un örgüt üyelerinin silahlarını teslim etmesine ilişkin herhangi bir talimat vermediğini dile getirerek, bundan dolayı örgüt üyelerinin silahlarını teslim etmeyeceklerini açıkladı.

Skoropadskiy, örgütün Devlet Başkanlığı İdaresi önündeki eylemlerine de devam edeceklerini belirterek, doğudaki operasyonlara hazırlanan Sağ Sektör örgütü gönüllülerinden oluşan 17 taburun da gerekirse, başkanlık idaresi önündeki eylemlerine çağrılacağını bildirdi. Skoropadskiy, "İşte o zaman hükümet, örgüt üyelerinin gazabını görecektir" dedi.

Protesto eylemlerinin İçişleri Bakanı Avakov'un istifa etmesine kadar devam edeceğini kaydeden Skoropadskiy, "Emniyet birimleri 20 yılı aşkın süredir Zakarpatya'da yasa dışı kaçakçılığı kendi elinde tuttu. Avakov döneminde de bu değişmedi. Ülke genelinde yolsuzluklar almış başını gidiyor. Biz, sadece barışçıl bir eylem yapmak istemiyoruz. Gerekirse, hükümet ile sert konuşabiliriz" diye konuştu.

Sağ Sektör gönüllülerinden oluşan 13. Tabur'un komutanı Aleksey Bık da örgüt üyelerinin elinde, doğudaki çatışmalarda elde ettikleri çok sayıda silahın bulunduğunu hatırlatarak, Mukaçevo'daki örgüt üyelerinin de elde ettikleri silahlarla dağlık alana çekildiğini kaydetti.

Sağ Sektör'ün diğer yetkilisi Andrey Tarasenko ise Mukaçeko kentinde bulunan Yaroş'un, söz konusu krizin çözümü için Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Ukrayna Güvenlik Servisi üst düzey yöneticileriyle müzakerelere devam ettiğini belirtti. Tarasenko, dün Mukaçevo'daki çatışma sırasında iki örgüt üyesinin yaşamını yitirdiğini, beşinin de yaralandığını ifade etti. Dağa çekilen örgüt üyelerinin net sayısının bilinmediğini sözlerine ekledi.

- "Biz, bugün diyaloğa hazırız, Olmazsa, yakalayacağız"

Bu arada Ukrayna Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Vitaliy Malikov, Mukaçevo'daki Sağ Sektör üyelerinin en kısa zamanda silahlarını bırakarak teslim olmamaları durumunda, örgüt üyelerinin yakalanmasına yönelik operasyon başlatılacağını duyurdu.

Malikov, "Biz, bugün onlarla diyaloğa hazırız. Olmazsa, onları yakalayacağız. Örgüt üyelerine bir kez daha söylüyoruz, silahlarınızı bırakarak teslim olunuz, bu sizin için en iyi çıkış yoludur" dedi.

Emniyet birimleri ile radikal görüşlü örgüt üyeleri arasında, silahlarını bırakarak teslim olmalarına ilişkin görüşmeler devam ederken, Mukaçevo savcılığı da bu olaylarla ilgili, suç çetesi oluşturma ve terör saldırı gibi maddeleri içeren suç duyurusunda bulundu.

Haber Ara