Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Üçüncü çeyrek umut vadediyor

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9.9 küçülürken bir sonraki çeyrek için göstergeler pozitif yönü gösteriyor....

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-10 10:15:49

Üçüncü çeyrek umut vadediyor

Türk ekonomisinin büyüme yönünde makro ve mikro verilere bakıldığında iyileşme vadettiğini kaydeden uzmanlar “Böyle giderse üçüncü çeyrekte büyüme rekoru kırarız. Gayri safi yurt içi hâsılamız (GSYH) yüzde 8 artar” değerlendirnesini yaptı.

DARALMA SONRASI POZİTİF YÖN

Koronavirüs pandemisi nedeniyle ikinci çeyrekte yüzde 9.9 daralan ekonomide normalleşme sinyalleri de alınmaya başlandı. V şeklinde toparlanmanın ve üçüncü ile dördüncü çeyrekte rekor büyüme kaydetmenin önünde bir engel kalmadığını veriler de net bir şekilde ortaya koyuyor. Pozitif ve kuvvetli üretim İstanbul Sanayi Odası (İSO) PMI'ının temmuz ayında 56.9'u bulmasına imkân tanıdı.

İHRACAT SİPARİŞLERİ ARTIŞI

Ağustos ayında da 54.3 olarak kayıtlara geçen bu oran olumlu karşılandı. 2020 yaz aylarında tatil havası ve Kurban Bayramı nedeniyle kısmi yavaşlama görülse de İSO PMI'ında yeni ihracat siparişleri artmaya devam etti. Gıda, giyim ve deri ürünleri üretiminde ivme yakalandı. İhracat dostu sektörlerde ağustos ayında imalat arttı. Bu tablo üçüncü çeyrek büyüme tahmininin minimum yüzde 4'ten yüzde 4.5'e, maksimum yüzde 7.5'ten yüzde 8'e çekilmesinin yolunu açtı.

KONTROL ALTINA ALINMASININ TEYİDİ

 İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) araştırmaları enflasyonun kontrol altına alındığını teyit ediyor. Odanın açıkladığı verilere göre İstanbul'da ağustos döneminde perakende fiyatların artışının aylık bazda yüzde 0.59'da, yıllık bazda ise yüzde 11.27'de kalması ümitleri yeşertiyor.

EYLÜL AYI BEKYLENTİSİ
Uzmanlar, eylül ayının üretim ve ihracat bakımından bir kademe daha iyi geçeceğini vurgulayarak şu yorumda birleşiyor:

 “Makro ve mikro göstergeler iyileşiyor. Güçlenmememiz, büyümememiz için bir sebep yok. Gayri safi yurt için hâsılamız (GSYH) yüzde 8 artabilir. Üçüncü çeyrekte yeni bir rekor kırılabilir. Dördüncü çeyrekte daha iyi bir tabloyla karşı karşıya kalınabilir. Covid-19 gölgesinde geçen 2020 büyümeyle kapatılabilir. Bu büyüme yüzde 0'a yakın olabilir hatta yüzde 1'i aşabilir.”

YATIRIM TALEBİ, TETİKLEYİCİ UNSUR
Ekonominin normalleşmesi hükümet tarafından da memnuniyetle karşılanıyor, ilerisi için umutları artırıyor. Üçüncü çeyrekte güçlü bir toparlanma yaşanacağına işaret eden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, defatle şu ifadeleri kullanıyor: “İlk 8 ayda sanayi siciline kayıtlı firma adedinin 8 artıp 9 bin 352'ye varması olumlu bir sinyal. Aynı dönemde 7 yeni organize sanayi bölgesinin (OSB) faaliyete geçmesi de öyle. Tüm OSB'lerde 761 yeni fabrika 50 bin istihdamla üretime başladı. Yatırım talebi de yüzde 30 arttı. Bu durum bize moral veriyor, güven aşılıyor.”

 

Haber Ara