Dolar

32,4516

Euro

34,7543

Altın

2.435,48

Bist

9.915,62

Türkmen İslam Birliği, Amerikan kuvvetlerinin Irak'ı terk etmesini istedi

Irak’taki İran yanlısı silahlı guruplar ile ABD ordusu arasında meydana gelen karşılıklı saldırılarda tansiyon giderek tırmanıyor. Son günlerde Irak’ta meydana gelen karşılıklı saldırılara tepki gösteren Irak Türkmen İslam Birliği, Amerikan kuvvetlerinin ülkeyi terk etmesini istedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-14 18:25:39

Türkmen İslam Birliği, Amerikan kuvvetlerinin Irak'ı terk etmesini istedi

Son günlerde Irak'ta meydana gelen karşılıklı saldırılara tepki gösteren Irak Türkmen İslam Birliği, Amerikan kuvvetlerinin ülkeyi terk etmesini istedi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD tarafından düzenlenen saldırıda öldürülmesinden sonra düzenlenen ‘misilleme' saldırıları sürüyor.

Geçen çarşamba günü füze saldırısına uğrayan başkent Bağdat'taki Amerikan Taci Askeri Üssü'ne bugün de füze saldırısı düzenlenmesi Irak'ta değişik tepkilere yol açtı.

Güney Irak'taki askeri, güvenlik ve sivil bölgelere yapılan saldırılara tepki gösteren Irak Türkmen İslam Birliği, Amerikan kuvvetlerinin ülkeyi terk etmesini istedi.

Irak Türkmenleri İslam Birliği Genel Sekreteri Jassem Muhammed al-Bayati yaptığı açıklamada, "Amerikan uçaklarının Kerbela sivil havaalanına ile İran yanlısı Popüler Seferberlik Kuvvetlerinin karargâhına ve ofislerine düzenlenen saldırılar haksız" dedi.

Amerikan saldırganlığın Irak'ın egemenliğinin ihlali olarak kabul gördüklerini belirten El-Bayati; Amerikalıların Irak sınırları içindeki sivil ve güvenlik ofislerine bombalama bahanesi kabul edilemez bir davranış olarak kabul ettiklerini söyledi.

Türkmenleri İslam Birliği Genel Sekreteri Bayati, Irak hükümetini Amerikan kuvvetlerini ülkeden çıkarmak için çalışmaya çağırdı.

5 Ocak'ta Irak Meclisi'nde Mecliste yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verilmişti.

Hafta içinde gerçekleştirilen Taci saldırısından sora ABD'ye ait savaş uçaklarının Irak'ın Anbar ilinde, Suriye-Irak sınırına yakın bir noktada bulunan Haşdi Şabi güçlerine ait bir üsse hava saldırıları düzenlemişti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper Irak'ta 2 İngiliz ve 1 ABD vatandaşının öldüğü roket saldırısı ile ilgili yaptığı açıklamada, 'koalisyon ve müttefiklerinin açıkça hedef alındığını, tüm seçeneklerin masada olduğunu' söylemişti.

Trump,  günün birinde Irak'ın ülkedeki Amerikan varlığıyla ilgili kendi kararını vereceğini, ancak şu anda bunun doğru bir zaman olmadığını kaydederek, şunları söylemişti:

"Bir noktada biz Irak'tan çıkmak istiyoruz, sonsuza kadar orada kalacak değiliz fakat şu anda doğru zaman değil. Ayrıca bu ülkede ciddi miktarda paralar harcadık, eğer çıkacaksak onları telafi etmek isteriz. Eğer Irak, ABD askerlerini şimdi ülkeden çıkarırsa bu, Irak'ın başına gelebilecek en kötü şey olur."

Trump, Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılması sürecinde "kendilerine saygılı davranılmaması durumunda" Irak'a ciddi yaptırımlar uygulayabileceğinin de altını çizmişti.

 

Haber Ara