Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Türkiye' şartına karşı çıkan Heniye, Suudi Veliaht Prensi Selman’ı ziyaret etmeyi reddetti!

Türkiye, Katar ve İran ziyaretine karşı çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman’la görüşmeyi reddeden Hamas lideri Heniye, Arap ve İslam ülkelerine yapacağı ziyaret Mısır tarafından engellendi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-24 17:10:21

'Türkiye' şartına karşı çıkan Heniye, Suudi Veliaht Prensi Selman’ı ziyaret etmeyi reddetti!

uclu_1

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti yüzünden zor günler geçiren Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Hamas'ın siyasi birim başkanı İsmail Heniye'nin Riyad'ı ziyaret etmeyi reddetmesine çok bozulduğu ortaya çıktı.

Mısır'ı uyaran Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Heniye'nin bölge ülkelerine yapacağı ziyaret için Kahire yönetiminin Gazze'den çıkış izini vermemesini istediği öğrenildi.

Mısırlı yetkililerin, Hamas'ın siyasi birim başkanı İsmail Heniye ve beraberindeki heyetin dış gezisinin onaylanması için önce Riyad'ı ziyaret ederek Suudi Veliaht Prensi Bin Selman ile görüşmesi, ayrıca Türkiye, Katar ve İran'a ziyaret edilmemesi koşuluyla izin verileceğini bildirdiği öğrenildi.

Ancak İsmail Heniye'nin Türkiye, Katar ve İran şartına karşı çıkarak, Suudi Arabistan'ı ziyaret etmeyi reddettiği; bu yüzden Mısırlı yetkililerin Heniye ve heyetinin Arap ve İslam ülkelerine yapılması planlanan ziyaretin gerçekleşmesini engellediği bildirildi.

Hamas siyasi birim başkan yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Mısır'ın engellemesi yüzünden Heniye ve heyetinin birkaç İslam ve Arap ülkesini ziyaret etmek zorunda kaldığını söyledi.

Pekin-Sedat Barış Enstitüsünde yer alan İsrailli medya ve akademik araştırmacı Edie Cohen de, Twitter blog sitesindeki hesabındaki bir yayında, “İsmail Haniye'nin Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan'ın isteği üzerine Gazze Şeridi'nden İran'a gitmesi engellendi” dedi.

Mısırlı yetkililer, Riyad'ın Kahire'ye sağladığı güçlü mali destek, özellikle Filistinli İslami direniş hareketlerini kısıtlama ve Arap devrimlerini durdurma konularında ekonomik yatırımlar ve siyasi uyum sayesinde, bölgenin sorunları üzerinde Suudi baskısına yanıt veriyor.

Haber Ara