Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Türkiye’nin uçan arabası 'Cezeri' geliyor

Türk mühendislerinin ürettiği Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan otomobili ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-16 01:17:30

Türkiye’nin uçan arabası 'Cezeri' geliyor


230 kg'lık ön prototipi ile 10 metre yüksekliğe kadar uçabilen yerli ve milli uçan araba ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Güvenlik halatlarına bağlı ilk uçuşunu yapan Cezeri ilk testini başarıyla verdikten sonra güvenlik hatlarının çıkarılmasıyla ikinci denemesinde de başarılı oldu.

Türkiye'nin ilk uçan arabası Cezeri'in Proje Yöneticisi Ozan Yağcı, konuşmasını "Büyük havacılık firmalarının ürettiği teknolojiyi, Selçuk Bayraktar'ın (Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı) önümüze koyduğu vizyonla, özverili bir çalışma sayesinde 9 ay gibi kısa bir zaman içerisinde tamamladık. Şu anki prototip, yalnızca bir kişiyi taşımaya yönelik. İleriki zamanlarda bu prototipi tamamen şehir içi taşımacılıkta kullanılacak bir araç haline getirmeyi hedefliyoruz" diyerek noktaladı.

Baykar'ın Milli SİHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi'nde çalışmalarının yapıldığı Cezeri, adını ilk robotik ve sibernetik ilmin kurucusu Cizreli bilim adamı El Cezeri'den aldı. Artuklu Sarayı'nın baş mühendisi Müslüman bilim insanı anısına Türkiye'nin ilk robotik uçan teknolojisinin, ismi Türkiye halkından tam not aldı.


Yerli ve milli teknoloji hamlesinin bir ürünü olan Türkiye'nin ilk uçan otomobili Cezeri'nin çalışmaları yaklaşık olarak1,5 yılda tamamlandı.

Yeni teknolojik gelişmelerle destekleneceği ve üzerinde çalışmaların devam edeceği ön görülen Cezeri Türk medyasında ilgiyle karşılandı.

Haber Ara