Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Türkiye küresel krizde ilk vurulacak ülke'

İngiliz Express gazetesi son zamanlarda TL'nin dolar karşında değer kaybetmesini ve yükselen piyasa ekonomilerinin durumu ele alan bir analiz yayınladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-17 09:50:29

'Türkiye küresel krizde ilk vurulacak ülke'

İngiliz Express gazetesinde Türkiye'nin ve yükselen piyasa ekonomilerinin durumu ele alındı. İşte çarpıcı bir yorum:

Türk lirasının erimesi: Uzmanlar Türkiye'nin küresel Pazar krizinde ilk vurulacak olduğunu söylüyor

Türk lirasının erimesi yükselen pazarların karşılaştığı uzun dönemli sorunların endişe verici bir sinyali diyen finans uzmanı Witold Bahrke uyarıyor.

AMERİKAN PAZARINA AŞIRI BEL BAĞLAYANLAR...

Bahrke, "Amerikan pazarına aşırı bel bağlayan Türkiye ve diğer yükselen pazarlar, belirsizliğe maruz kalacak ve bu ülkelerin paraları krizden etkilenecek" dedi.

Bahrke, “İnsanların kendilerine sormaları gereken soru şu: Bu Türkiye'yle ilgili bir durum mu, yani bütün yükselen piyasaların anası, ya da Türk lirasının alt üst oluşu daha geniş daha sistematik bir şey hakkında bize bir şeyler mi anlatıyor. Türkiye'nin öncelikle yüzleştiği küresel likidite akışı dönmesinin bir yansıması bu da Amerikan likiditesinin koruyup tükenmesinden ileri geliyor” diye konuştu.

İLK DARBE YİYECEK ÜLKE TÜRKİYE

Bahrke, bu durumun yükselen piyasa ekonomilerinin büyük bir sorunu olduğunu belirterek, Türkiye'nin ilk darbe yiyecek en zayıf halka olduğunu yorumunu da yaptı.

Finans uzmanına göre yükselen piyasa ekonomileri kendi para politikalarını tanımlamıyorlar ve onların para politikaları büyük oranda Washington'da tanımlanıyor.

Bahrke'ye göre “Amerika'nın büyümesi iyi korunuyor fakat aynı zamanda diğer bölgelerde zayıflama görüyoruz, ilk ve en önce Çin'de. Bunun net sonucu ise doların güçlenmesi. Dolar güçlenmeye devam ederse Merkez Bankası'nın kısa dönem önlemleriyle Türkiye'nin probleminin duracağını düşünmüyoruz” diye ekledi.

Öte yandan liranın serbest düşüşü diğer Arjantin pesosu, Hindistan rupisi, Rusya ruble, Güney Afrika rand ve Endonezya rupiah gibi yükselen paraları da aşağıya çekti. Ticaretleri son iki üç yılda en zayıf hale geldi.

TÜRKİYE, ARJANTİN VE PAKİSTAN EN KIRILGAN ÜLKELER

Uzmanlara göre bu alanda Türkiye, Arjantin ve Pakistan en kırılgan ülkeler.

Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liranın serbest düşüşünün Türkiye'ye karşı kurulmuş bir tuzak olduğunu söyledi. Dolar ve altının Türk lirasıyla değiştirilmesini talep ederken Amerika karşısında milletine birlik olma çağrısı da yaptı.

Haber Ara