Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Türkiye'den NATO'ya rest! 'İttifaka YPG yaptırımı' iddiası doğrulandı

Reuters'ın dün gündeme getirdi 'Türkiye, YPG ile mücadelede kendisine yeterince destek verilmediği gerekçesiyle Baltık ülkeleri planına engel oluyor' iddiası doğrulandı. Ankara'nın NATO'ya PY/YPG konusundaki tutumu nedeniyle yaptırım uyguladığı görülüyor. İşte olayın ayrıntıları...

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-28 08:45:20

Türkiye'den NATO'ya rest! 'İttifaka YPG yaptırımı' iddiası doğrulandı

NATO'nun biri Rusya'ya karşı Baltık ülkeleri için, biri de güneyden gelen tehditlere karşı Türkiye için hazırlanan iki güvenlik planı NATO Konseyi tarafından onaylandı.

Planda Türkiye'ye yönelik tehditlerin içinde YPG/PYD/PKK da terör örgütü olarak yer aldı. ABD'nin teknik heyetleri tarafından da kabul edilen ve NATO Konseyinde onaylanan plan, bu haliyle Pentagon ve ABD Dışişleri'ne gönderildi.

PENTAGON ve DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KABUL ETMEDİ

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre ilgili kurumlar, planın bu haline itiraz etti ve Türk yetkililer, ABD'nin itirazını “Belge yayımlandığı zaman YPG/PYD'ye destek verdikleri için ABD hukuki olarak sorumlu olacak” şeklinde değerlendirdi.

PLAN YAYINLANMADI, TÜRKİYE REST ÇEKTİ

ABD böylece itirazı ile terör örgütü olarak tanıdığı PKK'yı sahiplenmiş oldu.

Öte yandan plan NATO Konseyi'nin onayına rağmen yayınlanmadı. Ankara, bunun üzerine, NATO nezdinde görev yapan Türk yetkililer, “Türkiye için hazırlanan plan yayımlanmadıysa ötekine de biz izin vermeyiz” diyerek Baltık Planı'nın yayınlanmasını engelledi. Konu 20 Kasım'da Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme gelirken, Türk heyeti toplantıda, “Baltık ülkeleri için hazırlanan raporun yayımlanmasını isteyenlerin Türkiye için de aynı duyarlılığı göstermesini” istedi.

ABD'DEN UZLAŞMAZ TAVIR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, çözüm için yoğun çaba sarf ettiği bildirildi. Stoltenberg, son Türkiye ziyaretinden önce konunun çözümü için yürüttüğü çalışmalar kapsamında toplantı yapmak isterken, Türk heyeti toplantıya gitmesine rağmen ABD heyeti toplantıya katılmadı. Diplomatik kaynaklar, Stoltenberg'in ortak bir dil bulmaya çalıştığını kaydetti.

TARAFLAR NE DİYOR?

Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri konuya yönelik ortak değerlendirmeler yaparken, Türk yetkililer tekliflere açık olduklarını vurguladılar.

LONDRA ZİRVESİ KRİZLE BAŞLAYABİLİR

Derinleşen kriz, NATO'nun geleceğinin tartışılacağı Londra'da 3-4 Aralık'ta yapılacak 70. Yıl Dönümü Zirvesi öncesinde gerilimi daha da tırmandırdı.

BALTIK ÜLKELERİ SAVUNMA PLANI NEDİR?

NATO ülkeleri, Baltık ülkeleri ve Polonya'nın olası bir Rus saldırısına karşı savunulması konusunda bu plan çerçevesinde hareket ediyor.

3_166

MERKEL'DEN NATO AÇIKLAMALARI

Bu haber dün (27 Kasım) Fransız Haber Ajansı Reuters'in iddiasıyla gündeme geldi.Gün içindeyse MErkel'in NATO açıklaması aanslara düştü.

Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, 70. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle NATO'nun önemini anlatan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye'nin NATO üyesi kalması lazım. Bunun için çaba sarf etmemiz gerekir. Çevremizde yangın olduğunda artık ABD sorumluluk almıyor" dedi.

Merkel, Avrupa'nın mevcut durumda tek başına kendisini savunamayacağının altını çizerek, "Bu transatlantik ittifaka ihtiyacımız var" diye konuştu.

Bu nedenle NATO'nun korunması için çalışacaklarını ve ittifak içinde daha fazla sorumluluk alacaklarını belirten Merkel, Fransa ile başlattıkları silah projelerini ilerletmek istediklerini kaydetti.

2_237

ÇAVUŞOĞLU, STOLTENBERG İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile dün akşam (27 Kasım) telefonda görüştü. Görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmedi.

1_240

İBRAHİM KALIN: NATO MÜTTEFİKLERİ TÜRKİYE'YE YÖNELİK TEHDİTLERİ CİDDİYE ALMALI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da NATO ile ilgili Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Türkiye'nin, ikinci büyük ordusunu teşkil ettiği NATO'nun güçlü bir üyesi olduğunu ve Avrupa Birliği'ne tam üye olarak katılma arzusunu vurgulayan Kalın, "Müttefikler, Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditleri ciddiye almalı ve bu tehditlerin üstesinden gelmek için ortaklaşa çalışmalı." ifadesini kullandı.

 

 

Haber Ara