Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Türkiye'de kanser neden çok artıyor?

Türkiye'de artık kanser sınır tanımıyor. Tam olarak nedeni bilinmese de tetikleyen unsurlar belli. Genci, yaşlısı yok. Bu hastalıktan kurtulabilmek için en azından elimizden gelenleri yapmamız şart. Nasıl mı?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-05 20:57:36

Türkiye'de kanser neden çok artıyor?

Kanserin ülkemizde son dönemde artışında beslenme yönteminin bozulmasının önemli bir etken olduğunu söyleyen uzmanlar aynı zamanda çevre kirliliğinin artmasına da işaret ediyor. Kimyasal toksikasyonların artışıyla birlikte sofralarımıza kimyasal bozulmanın yansıdığına da vurgu yapılıyor. Tarım ve hayvansal ürünlerin tüketimiyle birlikte bu tarz zehirlenmelere maruz kalıyoruz.

Yine genç kitlede de önemli oranda bir kanser artışı mevcut. Bazı kanser türleri genç erişkinlerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Araştırmacılar şişmanlığın bun neden olabileceğini düşünüyor.

Tetikleyen unsurlar

Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Bunlar değiştirilebilir faktörler ve değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilemeyen faktörler yaş, cinsiyet ve aile öyküsüdür. Değiştirilebilir faktörler ise çevresel etkenlerdir. Bunlar: Sigara ve alkol kullanımı,Radyasyona maruz kalma,
Bazı virüsler,Kötü beslenme alışkanlığı,Gıdalardaki katkı maddeleri,
Uzun süre güneş ışığına maruz kalma,Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.),Hava kirliliği....

Kesin tanı değil ama önemli etken

Bu risk faktörlerinden biri veya daha fazlasına maruz kalmak bu kişide kesin kanser gelişeceğini göstermez, ama kansere yakalanma ihtimalini arttırır. Bazı insanlar birçok risk faktörü bulundurmasına rağmen yaşamı boyunca hiç kansere yakalanmazken, kanser tanısı konulan bazı hastalarda ise hiçbir risk faktörüne rastlanmayabilir.

En çok görülen türler

Sık Görülen Kanser Tipleri ise şöyle: Cilt kanseri, Meme kanseri,Akciğer kanseri
Prostat kanseri,Mide kanseri,Kalın bağırsak (kolon) kanseri,Rahim ağzı (serviks) kanseri
Lenf bezi tümörleri.
Kanser tiplerinin görülme sıklığı açısından kadın ve erkekler farklılık göstermektedir. Coğrafi bölgelere ve ırka göre de kanser sıklığı farklılıklar gösterir. Hem erkeklerde, hem kadınlarda en çok görülen kanser çeşidi, deri kanseridir. Türkiye'de bunu erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, rektum, serviks, over, mide ve pankreas kanserleri takip etmektedir.

Hangi tedbirlere kulak verilmeli?

Fast-food'lar, gazlı içecekler, kanserojen içeren bazı gıdalar (yanmış yiyecekler, yüksek derecede fırınlanan yiyecekler gibi), pestisitlerle kirlenen yiyeceklerle beslenme risklidir. Akdeniz mutfağı kanseri engelleyen bir tarz. Bu konuda zeytinyağı kullanımı önem kazanmakta. Yanmış et ağırlıklı beslenme ve obezite ise kanser riskini artırmaktadır. Pestisitlerden (zirai ilaç) korunmak için yıkama önemlidir. Kabuğu soyulabilen gıdalar soyulmalı veya çok iyi yıkanmalı. 

 

Haber Ara