Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Türkiye Afrin'e operasyon yaparsa, PYD'yi savunuruz'

ABD'li komutan Albay Ryan Dillon, Türkiye'nin Afrin'e operasyon yapması durumunda PYD'yi koruyacağını söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-15 10:00:46

'Türkiye Afrin'e operasyon yaparsa, PYD'yi savunuruz'

Pentagon'a Bağdat'tan video konferans yoluyla bağlanan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Türkiye'nin Afrin'e operasyon yapması durumunda PYD'yi koruyacağını söyledi.

"IŞİD DIŞINDAKİ SALDIRILARDAN DA KORURUZ"

Konferans sırasında basın mensupları Albay Dillon'a, Türk güvenlik güçlerinin Afrin'deki PKK/YPG güçlerini vurduğuna ilişkin iddiaları sordu. Dillon, kendisinde söz konusu iddiaları doğrulayacak bir bilgi olmadığını söyledi. Ancak Dillon, teorik olarak koalisyonun sahadaki ortaklarını IŞİD dışındaki saldırılara karşı koruma yükümlülüğü olduğunu kaydetti.

"ORTAKLARIMIZI KORUMA SORUMLULUĞUMUZ VAR"

"Koalisyonun Kürtler gibi IŞİD'e karşı operasyonlara katılmış olan yerel güçleri korumak gibi bir sorumluluğu var mı?" sorusu yöneltilen Dillon "Evet diyebilirim. Bunu daha önce çeşitli vesilerle gösterdik ve kanıtladık. Gerekirse SDG'nin (PKK/PYD) çatısı altındaki herkesi; Araplar, Kürtler, Yezidiler ve Hıristiyanları destekler ve koruruz" dedi.

TÜRKİYE'Yİ VURMAKLA TEHDİT ETTİ

Gazetecilerin ısrarla Türkiye'yi kast ederek "IŞİD dışındaki odaklardan gelecek saldırılara karşı da korur musunuz?" sorusuna "IŞİD ile mücadele eden tüm ortaklarımızı her kim olursa olsun koruruz" ifadelerini kullandı.

RAKKA'DAKİ PYD-IŞİD İTTİFAKINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

BBC'nin dünya kamuoyuna duyurduğu PYD ve IŞİD'liler arasındaki anaşma konusunda ise Twitter hesabından açıklama yapan Dillon "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk" ifadelerine yer verdi.

17 Ekim'de yine video konferans yöntemi ile Pentagon'a bağlanan Albay Dillon, PKK/PYD'nin iki hafta içinde Rakka'dan 4 bin 300 sivili tahliye ettiğini, 350 IŞİD'linin ise örgüte teslim olduğunu açıklamıştı.

 

Haber Ara