Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

‘Türkiye AB’nin geleceği için son şans’

Avrupalı hukuk uzmanı Ariti-Marina Alamanou Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üye olarak dahil olmasının AB'nin küresel hakimiyetini koruması yönünde son şansı olabileceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-22 04:05:25

‘Türkiye AB’nin geleceği için son şans’

Sabah'ta yer alan habere göre; Alamanou, New Europe gazetesinde yayınlanan yazısında Türkiye'nin, AK Parti dönemiyle kazandığı işleyen demokrasisi, bölgedeki krizlere karşı sağladığı çözümler ve Doğu-Batı arasında köprü statüsündeki jeostratejik konumu ile Avrupa'nın küresel ve bölgesel gücünü diriltmesi için bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti. 

AVRUPA ERDOĞAN'A GÜVENMESİ GEREKİYOR

Son 12 yılda ülkenin geçirdiği büyük değişimin altını çizen ve Avrupa'nın Tayyip Erdoğan'a neden güvenmesi gerektiğini çeşitli sebeplerle açıklayan Alamanou, şunları kaydetti:

"Avrupa'nın, tarihsel anlamda Türkiye'nin birliğe katılmasına karşı ama geleceğe dayalı yeni bir yaklaşım geliştirmesi gerekiyor. Mülteci krizi ve Avrupa'ya yönelik jeopolitik tehditler AB'nin Türkiye ile olan ilişkisini yeniden şekillendirdi.

AK PARTİ YENİ DEMOKRASİ ORTAMI KURDU

Erdoğan'dan önce Türkiye, generaller tarafından yönetilen, sivil toplumun baskı altında tutulduğu bir yarı demokrasi ülkesiydi. AK Parti ve Erdoğan, ülkede Avrupa standartlarıyla uyumlu yeni bir demokrasi ortamı kurdu ve ülke ekonomisinde önemli gelişmelere imza attı."

Alamanou yazısında, Türkiye'nin Avrupa'nın son şansı olduğunu gösteren bir diğer sebep olarak ise Suriye krizini ve Türkiye'nin bu krize yönelik kalıcı çözümler üretebilmesini gösterdi. Avrupa'nın Suriye'deki iç savaşa yönelik kalıcı bir çözüme olan ihtiyacının altını çizen Alamanou, Suriye'deki ılımlı muhalif güçlerin ülkede yeni bir politik oluşum için tek çare olduğunu söyledi. 

TÜRKİYE AVRUPA İÇİN ÖNEMLİ BİR DOST

Türkiye'nin jeopolitik konumunun, Avrupa'nın Rusların genişlemeci politikasına karşı mücadelesinde önemli yeri olduğunu ifade eden Alamanou, Avrupalı bir Türkiye'nin Rusya'nın jeopolitik tek başlılığının önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı. Alamanou yazısında, "Müslüman nüfusu göz önüne alındığında Türkiye, Doğu ve Batı arasında kültürel bir köprü görevi görüyor ve radikalleşmeye karşı mücadelede Avrupa için önemli bir dost. Müslüman halklar Avrupa'nın temsil ettiği değerlerden nefret ettiği sürece Avrupa hiç bir zaman güvenli olamaz" ifadelerini kullandı.

ÖNYARGILAR GERÇEKÇİLİKLE DEĞİŞMELİ

Alamanou ayrıca, Avrupa'nın korku ve önyargılarını gerçekçilikle değiştirmesi ve Avrupa projesini tekrar başlatması gerektiğini belirterek, Erdoğan'ın Türkiye vizyonunun sadece Avrupa ve doğu arasında bir köprü olmadığını, aynı zamanda gelecek vizyonu olduğunu vurguladı.

Haber Ara