Dolar

32,4453

Euro

34,7215

Altın

2.439,12

Bist

9.915,62

Türkeş: Sosyal rehabilitasyonda öncelik çocukların

Türkeş, 'terör' yaralarını sarmak için “sosyal rehabilitasyon” için gittiği Mardin'den dönerken açıklamalarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 19:18:39

Türkeş: Sosyal rehabilitasyonda öncelik çocukların

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Tuğrul Türkeş, 65'inci Hükümette "terör" yaralarını sarmak için “sosyal rehabilitasyon” görevini üstlenmişti. Bu kapsamda ilk ziyaretini Mardin'e gerçekleştiren Tuğrul Türkeş, Ankara'ya dönüşünde Al Jazeera'ye açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalar:

“Bu terörle mücadele sonlanırken bunun arkasından yapılması gerekenlerin de bir sosyal devlet anlayışı içerisinde ele alınması gerekiyor. Bu noktada Sayın Başbakanımız bunu üç ana gruba bölerek görevlendirmeyi yaptı. Birincisi fiziki rehabilitasyon. Yani orada yıkılan, hasar gören evlerin yapılması. Tabii altyapı sorunları da var bu ilçelerde, burada da rehabilitasyon gerekiyor. Su, kanalizasyon, altyapı sistemleri de yenileniyor, bunlarla da ilgileniyoruz. Bir diğer nokta bunun bürokratik yeniden yapılanması. Bir üçüncü nokta da burada yaşayan vatandaşlarımızın sosyal olarak, aile yaşayışları, çocuklarının okul durumları gibi sosyal faaliyetlerdeki ihtiyaçları, gereksinimleri. Mesela psikolojik danışmanlık gerektirecek haller olabilir. Bunları da benim Başbakan Yardımcılığıma verdiler görev olarak.”

"MONOLOG İÇİN GELMEDİK"

Türkeş bu görevi yürütürken tüm kesimleri dinlemeyi planladığını anlattı, “Monolog değil diyalog” vurgusu yaparak.

“Bugüne kadar ki beklenti ve alışkanlık, Ankara'dan gelenlerin dikte etmesidir. Halbuki biz diyalog için buradayız. Monolog için değil. Biz de fikrimizi söyleyeceğiz. Buradaki arkadaşların da, sivil toplumun da bürokrasinin de görüşlerini dinleyip değerlendireceğiz. Sosyal rehabilitasyon bugünden yarına hallolacak bir konu değil.”

Yani çalışmalara kısa vadeli bakılmıyor, kısa vadede sonuç beklenmiyor. Başbakan Yardımcısı Türkeş, bunun nedenini ise bir örnekle anlattı.

“Nusaybin'de sen bir evde oturuyorsun. Terörle hiçbir alâkan yok ama senin yan evine teröristler yuvalanmış. El yapımı patlayıcılarla çevirmişler etrafını. Arkasından da güvenlik güçleri gelmiş, bunları kovalamış. Senin terörle hiçbir alâkan yok iken bu kadar çatırdama, patırdama, silah sesi, patlayıcı, korku, çoluk çocuğum sokağa çıkarsa kaygısıyla sen nasıl bir travma yaşarsan buradakiler de o travmayı yaşamış insanlar. Bunu çözmeye bakıyoruz.”

“ÖNCELİK ÇOCUKLARIN”

“Her yerde öncelik çocuklarındır. Kayıp veya kazanç olarak bakmıyoruz. Evde bir dilim ekmek varsa çocuğuna yedirirsin. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal devlet kapsamında ben müşfik yüzümü göstereyim diyorsa bunun önceliği çocuklar, gençler olacak. Sahiplenilmemiş her nesil kayıp nesildir. Tarih boyu da öyle olmuştur. O bakımdan bundan önce devletin eksiği, ihmali olduysa öyle bir nesilden bahsetmek mümkün tabii.”

İLK ADIM NEDEN MARDİN

“Bölge” deyince akla gelen ilk şehir Diyarbakır. Peki Türkeş neden bir çok siyasinin yaptığı gibi Diyarbakır'dan değil Mardin'den yola çıktı. Türkeş, bunu bölgedeki bir çok ilin kendine has özellikleri, farklılıkları olmasıyla açıklıyor. Bir de Mardin'in çok farklı etnik yapıları içinde barındıran, yüzyıllardır barış içinde yaşayan bir şehir olmasıyla. Geçen hafta Midyat Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla gerçekleştirilen saldırı ve Nusaybin'de yaşananlar nedeniyle Mardin şehir merkezinin durumu önemli. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, hem şehir merkezinin hem de ilçelerin ciddi anlamda göç aldığını anlattı. Ancak şimdilik bir tespit yapmak için erken olduğu görüşünde. Türkeş sosyal rehabilitasyon hedefi doğrultusunda bölgedeki tüm illeri ziyaret edeceğini de söyledi. 

Haber Ara