Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Trump, Sisi’ye övgüler yağdırdı

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da kabul ettiği darbeci Mısır lideri Sisi’ye övgüler yağdırdı. Mısır'da terörle mücadelede önemli ilerleme kaydedildiğini dile getiren Trump, “Sisi, bence kendisi çok iyi iş çıkarıyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-10 21:40:53

Trump, Sisi’ye övgüler yağdırdı

ABD Başkanı Trump, darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Beyaz Saray'da ağırladı. Trump, heyetler arası görüşmeler öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sisi tarafından yürütülen işlere övgüde bulundu.

TRUMP: SİSİ'Yİ BEYAZ SARAY'DA
AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYUYORUM

Sisi'yi Beyaz Saray'da ağırlamaktan onur duyduğunu dile getiren Trump, “Uzun yıllar güçlü stratejik ilişkilerimiz oldu. ABD ile Mısır arasındaki ilişkiler daha önce olmadığı kadar iyi” diyerek, Mısır'da terörle mücadelede önemli ilerleme kaydedildiğini dile getirdi.

ABD Başkanı Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin 2034 yılına kadar görevde kalma çabalarını destekleyip desteklemediği şeklinde gelen bir soruya, “Bence kendisi çok iyi iş çıkarıyor. Çabaları konusunda bilgim yok, sadece çok iyi bir iş yaptığını söyleyebilirim" ifadeleri ile yanıt verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı ise, Mısır'a verdiği destekler için Trump'a teşekkür ederek, yapacakları görüşmelerde siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel meseleleri tartışmayı hedeflediğini belirtti.

‘GÖRÜŞMELER SICAK BİR
ATMOSFERDE GERÇEKLEŞTİ'

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin aktardığına göre, iki lider arasından görüşmeler sıcak bir atmosferde gerçekleşti.

Bir başka yetkili ise, Trump yönetiminin Mısır tarafı ile görüşmelerde Mısır'da gözaltında olan ABD vatandaşlarının ülkelerine geri dönüşünün önemine odaklanarak, Mısır'daki dini azınlıkların maruz kaldığı muamele ve Mısırlı Hristiyanlara yönelik saldırılar gerçekleşmesine ilişkin endişelerini dile getirdi.

SİSİ, KİBAR BİR DİLLE
RUSYA KONUSUNDA UYARILDI

Trump idaresi ayrıca, Mısır'ın, 20'den fazla Su-35 savaş uçağı satın almak için Rusya ile iki milyar dolarlık bir anlaşma imzalamasının ardından bölgedeki Rus etkisinin artması konusunda çekincelerini de ifade etti.

ABD'li yetkili, "Ruslarla iletişim kurmanın pek bir faydası yok. Suriye ve Venezuela'da örnekleri var. Bu nedenle, Mısır'ın ABD'den destek ve yatırım alma yolunda gitmesini istiyoruz" dedi.

Siyasi çevreler, görüşmelerde ikili ilişkiler ile askeri ve ticari konulara daha fazla odaklanmakla birlikte, Filistin ve İsrail arasında gerginliğin artması ile Gazze Şeridi'ndeki durum, Körfez bölgesindeki İran müdahaleleri ve Libya'daki son durumun ele alındığını belirtti.

Trump ve Sisi'nin buluşması, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kaderini belirleyecek olan İsrail genel seçimleri ile aynı zamanda gerçekleşti.

SİSİ, POMPEO VE TRUMP'IN
DAMATI KUSHNER İLE DE GÖRÜŞTÜ

Mısır'ın darbeci lideri Sisi, ayrıca Washington'daki Blair House'da, ABD Başkanı Mike Pompeo ve Trump'ın Danışmanı Jared Kushner ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Pompeo, Sisi ile görüşmesinde Mısır ile ABD arasındaki ilişkilerin önemi ve gücünü vurguladı. Ayrıca, Sisi'nin terörle mücadele çabaları da dahil olmak üzere Mısır'ın bölgedeki güvenlik ile istikrarı artırma, İran'ın kötü niyetli nüfuz etme girişimleriyle yüzleşme konusundaki çabalarına teşekkür etti. Görüşmelerde, Mısır'daki Amerikan vatandaşlarıyla ilgili konular da ele alındı” ifadeleriyle bir açıklama yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Bessam Radi ise, Sisi'nin Pompeo ile görüşmesinde, Ortadoğu'da güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olarak ABD-Mısır stratejik ortaklığının güçlendirilmesine vurguda bulunduğunu kaydetti.

KONGRE ÜYELERİNDEN
POMPEO'YA MEKTUP

ABD Kongresi'nin 15 Cumhuriyetçi ve Demokrat üyesi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya bir mektup göndererek, Mısır'daki insan hakları sorunlarını ele almasını istedi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde Demokrat ve Cumhuriyetçilerin liderleri tarafından imzalanan mektupta, "Amerika Birleşik Devletleri ve Mısır arasındaki stratejik ortaklık güçlü ve devam etmesi her iki ülke için de hayati önem taşıyor ancak Mısır'ın reformları gerçekleştirmek için somut bir çaba göstermesini gerektiriyor" denildi.

Haber Ara