Dolar

32,5762

Euro

34,9963

Altın

2.463,44

Bist

9.886,96

'Trump Pakistan'ı ziyaret edecek' iddiası

ABD Başkanı Trump'ın Afganistan'da Taliban ile sürdürülen barış görüşmelerinin sonuçlanması durumunda İslamabad'ı ziyaret edebileceği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-04 11:30:39

'Trump Pakistan'ı ziyaret edecek' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Günllük gazete Dawn'dan Anwar Ikbal'in haberine göre ABD'li bir heyet, Pazartesi günü (5 Ağustos 2019) İslamabad'a gidiyor. Sebebiyse Afganistan barış görüşmelerinin sonuçlanması durumunda Trump'ın bölgeye olası ziyareti. Habere göre Trump'ın Güney ve Orta Asya Büyükelçisi Alice Wells de heyette yer alıyor.

Gazeteye konuşan kaynaklar bunun, Pakistan Başbakanı Imran Han'ın 22 Temmuz'da Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede başlayan Washington-İslamabad istişarelerinin bir devamı olacağını söyledi.

TRUMP EYLÜL'DE AFGANİSTAN'A GİDEBİLİR

Kaynak, ayrıca Doha merkezli devam eden ABD-Taliban görüşmelerinin sonuçlanması durumunda da Trump'ın Eylül ayında Afganistan'ı ziyaret edebileceğini belirtti.

Trump Afganistan'ı ziyaret ederse, Pakistan'ın ABD BAşkanı'nı İslamabad'a davet edeceği belirtiliyor.

ABD-PAKİSTAN İLİŞKİLERİ

Mayıs 2011'de El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da yakalanıp öldürülmesi sonrasında iki ülkenin ilişkileri bozulmuştu.

Ancak Pakistan'ın, Taliban'ı ABD ile doğrudan müzakerelere ikna etmesi üzerine bu ilişki, 2018'in sonlarına doğru tekrar düzeldi.

IMRAN KHAN: ABD'NİN BİN LADİN'İ YAKALAMASINA YARDIM ETTİK

Geçen hafta ABD'ye üç günlük ziyaret gerçekleştiren Imran Khan, Fox News'e verdiği röportajda katıldığı programın sunucusu Brett Baier'in ABD kuvvetlerinin Usame bin Ladin'in saklandığı yeri nasıl öğrendiğine ilişkin sorusunu şöyle cevapladı: “Bin Ladin'in bulunmasını sağlayan ilk bilgiyi Pakistan'ın ana istihbarat teşkilatı ISI vermişti. Eğer CIA'ye sorarsanız Bin Ladin'in konumunun telefon görüşmelerini takip eden ISI sayesinde belirlendiğini size açıklayacaktır."

Khan_large
Pakistan Başbakanı Imran Khan (solda) ve ABD Başkanı Donald Trump (sağda) 22 Temmuz'da Beyaz Saray'da gerçekleştirilen toplantıdan

ABD TEMSİLCİSİ İSLAMABAD'DA

Ayrıca ABD Afganistan Özel Temsilcileri Zalmay Khalilzad (Zalmay Halilzad), Doha'daki Taliban'la yapılan bir yedinci tur doğrudan müzakerelerin ardından bölge gezisinin bir parçası olarak İslamabad'ı Perşembe günü (1 Ağustos) ziyaret etti. Diplomatik kaynakların Dawn haber sitesine verdiği bilgiye göre, söz konusu görüşmede Halilzad, Pakistan'dan Taliban'ı Afgan hükümetiyle doğrudan diyaloğa geçmek için ikna etmesini ve bu yöndeki çalışmalara destek vermesini istedi.

47_2
ABD Afganistan Özel Temsilcileri Zalmay Khalilzad

TALİBAN ve AFGAN YETKİLİLER MOSKOVA'DA GÖRÜŞMÜŞTÜ

2019'un Nisan ayında Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet ve Taliban arasındaki görüşmeler ertelenmişti. Görüşmelerin süresiz ertelendiği haberi Barış görüşmelerine destek veren Katar Çatışma ve İnsani Çalışmalar Merkezi yöneticisi Sultan Barakat tarafından Twitter'dan duyuruldu.

Afganistan'da ateşkes için görüşmeler, 2019'un Mayıs ayı sonlarında tekrar başlamış, taraflar Moskova'da görüşmüştü. Üst düzey Taliban üyesi Molla Abdulgani Birader'in katıldığı toplantıda, Moskova'da yapılan görüşmelerde, Afgan hükümetiyle ilerleme sağlandığı söylendi. Görüşmelerde eski eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de yer aldı.

44_24
(Soldan) Mullah Abdul Salam Hanafi, Sher Mohammad Abbas Stanikzai ve Mullah Shahabuddin Delawar Afganistan'la barış görüşmeleri kapsamında Moskova'daki zirvede (9 Kasım 2018-TASS)

ABD-TALİBAN GÖRÜŞMELERİNİN 8. TOPLANTISI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Taliban arasındaki müzakerelerin sekizinci turu dün Katar'ın başkenti Doha'da başladı. Bu tur, savaşın sona erdirilmesi adına en önemli aşama olarak değerlendiriliyor.

55_11
Doha görüşmelerinden bir kare

TALİBAN'DAN AÇIKLAMA: KURBAN BAYRAMINDAN ÖNCE BARIŞ SAĞLANABİLİR

Öte yandan Taliban siyasi sözcüsü Suhail Shaheen 23 Temmuz'da yaptığı açıklamada, binlerce Taliban savaşçısının ABD ve diğer yabancı birliklerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Afgan ordusunun ve diğer güvenlik güçlerinin bir parçası olacağını söyledi. Taliban ve ABD arasındaki barış anlaşmasının kurban bayramı öncesinde 11 Ağustos'ta kesinleşebileceğini söyleyen Shaheen, “Bayram öncesi bir anlaşmaya varacağımızı umuyorum. Biz ülkemizde kan dökülmesine ve yıkıma son vermek istiyoruz. Top ABD'de. Makul bir teklif bulmalılar" dedi.

ABD-PAKİSTAN İLİŞKİLERİ AFGAN BARIŞ SÜRECİ ETRAFINDA ŞEKİLLENİYOR

Trump, ABD'yi Afganistan'daki savaştan kurtarmak istiyor. 2020 seçimlerine kadar bu sorunu çözmesi, ABD'de en kuvvetli aday olan Trump'ın elini daha da güçlendireceği belirtiliyor.

Ayrıca Trump, Afganistan'daki asker sayısını büyük ölçüde düşürdü. Barack Obama'nın Afganistan'tan çekilme sürecini başlatmasına rağmen sistemli bir şekilde ilerlemeyen süreç Trump'ın başkanlığının ardından Taliban ile görüşmelerin de başlamasıyla daha da dikkate alınmaya başlandı. Taliban da barış konusunda bunu teklif ediyor. Taliban'ın Afganistan hükümeti ile doğrudan geniş kapsamlı barış anlaşması müzakere etmesini şart koşan taslak anlaşmada Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısının 14 binden 8 ila 9 bine düşürülmesi öngörülüyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1144095_2

Haber Ara