Dolar

32,4480

Euro

34,7319

Altın

2.435,12

Bist

9.915,62

Trump göçmenlerle ilgili kararını böyle savundu: Obama da yapmıştı

Trump, söz konusu kararname için '2011'de Iraklı göçmenlere getirilen yasağa benziyor' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-30 12:15:27

Trump göçmenlerle ilgili kararını böyle savundu: Obama da yapmıştı

ABD Başkanı Trump, ülkesinin göçmen programını 120 gün için askıya alan ve yedi ülke vatandaşına 90 gün süreyle seyahat yasağı getiren kararını, selefi Obama'yı örnek göstererek savundu.

Seçim kampanyası sürecinde sınırlarını sığınmacılara kapatmayı ‘vadeden' ve cuma günü imzaladığı kararnameyle bu ‘sözünü tutan' ABD Başkanı Donald Trump, gelen tepkilerin ardından bir açıklama yaptı.

‘ABD'nin bir göçmen ülkesi olmaktan gurur duyduğunu' savunan Trump, ‘zulümden kaçan insanlara merhamet göstermeye devam edeceklerini ancak bunu yaparken sınırlarını ve vatandaşlarını korumayı da sürdüreceklerini' söyledi.

Medya'nın da bildiği ama söylemeyi reddettiği şekilde ABD'yi özgür ve güvenli kılacağız” diyen Trump'ın eski ABD Başkanı Barack Obama'yı örnek gösterdiği açıklaması şöyle devam etti:

Politikam, Başkan Obama'nın 2011'de Iraklı göçmenlere getirdiği altı aylığına vize yasağına benziyor. Başkanlık kararnamesinde adı geçen yedi ülke, daha önce Obama yönetimi tarafından terör kaynakları olarak tanımlanan ülkeler. Net olmak gerekirse, medyanın yanlış şekilde haberleştirdiğinin aksine, bu bir Müslüman yasağı değil.”

Nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan ve söz konusu yasağa tabi tutulmayan 40'tan fazla ülke olduğunu belirterek kendisini savunan Trump, “Gelecek 90 günde en güvenli politikaları gözden geçirerek uygulamaya koyduğumuzdan emin olduktan sonra tüm ülkelere tekrar vize vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Suriye'deki ‘korkunç insani krizden' etkilenen insanlar için ‘çok büyük hisler beslediğini' öne süren Trump, “Birinci önceliğim ülkemizi korumak ve ona hizmet etmektir, ancak Başkan olarak, acı çeken herkese yardımcı olmanın yollarını bulacağım” diyerek mesajını sonlandırdı.

NE OLMUŞTU?

Trump tarafından cuma günü imzalanan başkanlık kararnamesi ile ABD'nin göçmen programını 120 gün boyunca askıya alıyor ve Suriye vatandaşlarının ülkeye girişini ‘süresiz' durduruldu. Kararname ayrıca, aralarında Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarına ABD'ye seyahat yasağı getirdi.

Haber Ara