Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Trump, ebola salgınına müdahale ekibinden para kesilmesini önerdi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde hükümet tarafından ebola salgını ilan edildi. Kongo’nun hastalıkla mücadelesinin tam ortasında ABD Başkanı Trump, hastalığa müdahale ekibine verilecek 250 milyon dolardan fazla paranın ebola salgınına müdahale ekibinden çekilmesini önerdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-10 22:56:55

Trump, ebola salgınına müdahale ekibinden para kesilmesini önerdi

TIMETURK | ÇEVİRİ

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde hükümet tarafından ebola salgını ilan edildi. Kongo'nun hastalıkla mücadelesinin tam ortasında ABD Başkanı Donald Trump, hastalığa müdahale ekibine verilecek 250 milyon dolardan fazla paranın ebola salgınına müdahale ekibinden çekilmesini önerdi.

Kongo'da hükümetin 17'ye yakın kişinin ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi sonucu ülkede salgın ilan edildi. Son beş haftada hayatını kaybedenlerde kanamalı ateş görüldü. Aynı gün ise Beyaz Saray 250 milyon dolardan fazla paranın ebola salgınına müdahale ekibinden çekilmesini önerdi.

Kongo Sağlık Bakanlığı tarafından toplanan örneklerin beşinden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da onaylanan iki vakada ebola virüsü tespit edildi. Diğer 15 ölümün ise nedeni araştırılmak üzere örnek toplanıyor.

BATI AFRİKA ÜÇ YIL ÖNCE EBOLADAN KIRILDI

Ebola virüsünün 1976 yılında keşfedilmesinden bu yana Kongo'da dokuzuncu kez salgın yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl da yine sekiz vakadan dördü virüs nedeniyle ölümle sonuçlanmıştı. Üç yıl önce ise Batı Afrika boyunca salgın patlak vermiş; 11.000 insan ölürken 28 bin kişiye de virüs bulaşmıştı.

WHO uzmanları virüsle mücadelede stratejik ve hızlı istihdamın gerekli olduğunu belirtiyor. Ancak Trump fona yapılan katkının kesilmesinin “hükümeti daha ince ve daha hesap verebilir” kılacağını söyledi. 252 milyon dolar ise 2015 ebola salgınında müdahale ekibine yapılan yardımdan artakalan miktardı ve o dönem Kongre salgın için 5.4 milyar dolarlık bütçeyi onaylamıştı. Trump'ın toplamda federal harcamalar kesinti talebi 15 milyar dolardan fazla ve tarihteki en büyük tek fesih.

Ebola vakalarının tanımlanmasının diğer hastalıklarla benzerliklerinden dolayı güç olduğu ve labaratuvat testleri gerektirdiği biliniyor. Ateş, vücut ağrıları, ishal ve bazen vücut içinde ve dışında kanamayla görülebiliyor. Virüs çoğunlukla yoğun susuzluktan ölümlere yol açıyor. Vahşi hayvanlardan insanlara geçen virus insan topluluklarında kan ve vücut sıvıları yoluyla salgına dönüşüyor. Afrika'da vahşi hayvan etinin elle tutulması sonucu da yayıldığı gözlemlenmiş.

Amerikan Kongresinin harekete geçmek için 45 günü var. Aleyhte oy verir veya görmezden gelinirse fon planlandığı şekilde kullanılacak.

Haber Ara