Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Trans yağ nedir? Zararları nelerdir?

Paket gıda ürünlerinin hemen hemen hepsinde kullanılan trans yağlar hangileri? Sağlığımızı nasıl tehdit ediyor? Zararları neler? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-17 13:49:23

Trans yağ nedir? Zararları nelerdir?

Trans yağlar sağlığımızı tehdit ediyor. Birçok paket üründe bulunan bu yağlar nasıl elde ediliyor? İnsan sağlığına zararları nelerdir?

Trans yağlar, hidrojenizasyon denilen kimyasal bir işleme tabi tutulması ile elde edilen bir yağ çeşididir. Hidrojenasyon işlemi,  sıvı yağları katılaştırır, raf ömrünü uzatır. Trans yağ bazı bitkisel katı yağlarda, margarinlerde, kurabiyelerde, karaker, çerez ve diğer besinlerde bulunur.

TRANS YAĞLARIN ZARARLARI NELERDİR?

Trans yağlar tüketildiğinde kandaki iyi kolesterol adı verilen HDL miktarını düşürüyor, tam aksine kötü kolesterol olarak bilinen LDL miktarını da artırıyor. Bu durum da kalp krizi riskini artıran bir etken. 

Bu yağlar aynı zamanda damarlaın sertleşmesine ve daralmasına neden oluyor. Trans yağlar alzheimer, kanser, diyabet, obezite, karaciğer bozukluğu, kadında kısırlık ve depresyon gibi sağlık açısından birçok tehlikeye yol açmamaktır.

HANGİ ÜRÜNLERDE TRANS YAĞ BULUNUR?

Trans yağlar, kahve kreması, kraker, kurabiye, kek, dondurulmuş börek, dondurulmuş pizza ve diğer unlu mamullerde bulunur, Ayrıca Fast food ürünlerinde trans yağ bulunur. Soğutmalı hamur ürünlerinde ( Örneğin ; bisküvi, rulo tarçın gibi ) trans yağ bulunur. Aperatif yiyecekler ( Örneğin ; mikrodalga fırında patlamış mısır ) trans yağ içerir. Margarinler de trans yağı içeren besinlerdir.

 

Haber Ara