Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Tokyo, Huawei ve ZTE’yi yasakladı

Japon medyasında 7 Aralık Cuma günü çıkan haberlere göre, Japon hükümeti Çin'den Huawei ve ZTE'nin güvenlik tehditlerine karşı bir tehdit olarak gördüğü ekipmanlarının kullanımını yasakladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-07 19:30:46

Tokyo, Huawei ve ZTE’yi yasakladı

TIMETURK | ÇEVİRİ

Japon medyasında 7 Aralık Cuma günü çıkan haberlere göre, Japon hükümeti Çin'den Huawei ve ZTE'nin güvenlik tehditlerine karşı bir tehdit olarak gördüğü ekipmanlarının kullanımını yasakladı.

Sıkıntılar Çin telekomekipman üreticilerine bağlandı. Japon medyasında Cuma günü çıkan haberlere göre, Japon hükümeti, Huawei ve ZTE gruplarından güvenlik yönetimi için bir tehdit olarak gördüğü ekipmanın kullanımını yasaklayacak. Karar, Yomiuri Shimbun ve Jiji haber ajansına göre Pazartesi gününden önce çıkabilir.Yomiuri gazetesi, adı açıklanmayan hükümet kaynaklarına dayanarak açıklama yaptığını söyledi.

Gazete, hem Çin şirketlerinin hem de Japon şirketlerinin ürünlerinin yasaklayacağını da sözlerine ekledi. Bununla birlikte Japonya, Pekin'in gazabına uğramamakiçin şirketlerin isimlerini açıkça belirtmedi. Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga haberlere yorum yapmayı reddetti, ancak Japonya'nın bilgisayar güvenliği konularında ABD ile yakın işbirliği içinde bulunduğunu söyledi.

PEKİN ÇOK ENDİŞELİ

Çinli yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, haberlerden çok endişe duyduğunu söyledi ve Huawei ve ZTE'nin uzun zamandır Japonya'da yasal olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü GengShuang, Japonya'nın Çinli şirketlerle karşılıklı güven ve ikili işbirliğini baltalayacak hiçbir şey yapmayacaklarını ummadığını dile getirdi.

Huawei, Kanada'daki finans direktörü ve kurucusunun kızının, ABD'nin talebi üzerine tutuklanmasıyla yeni bir darbe daha aldı.

ABD'li yetkililer, Çin devinin 2016'dan beri ABD yasalarına aykırı olarak ABD'ye ve ABD'nin yaptırımlarına tabi olan diğer ülkelere, ABD ürünü ihraç ettiğinden şüpheleniyor. Genel olarak, bazı ABD Kongre yetkilileri Çin şirketlerini, Amerika'nın güvenliğine yönelik tehdit olarak görüyor.

Federal hükümet, resmi olarak telekom operatörlerinden yılın başında Çin ürünlerini satın almamalarını istedi.

Bu süreçte birkaç ülke, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Huawei'ye kapılarını kapattı. ZTE bu yıl, Trump yönetimi tarafından Tahran'daki ABD ambargosunu ihlal ettiği için ağır bir şekilde tenkit edilmişti. ZTE, faaliyetlerinin çoğunu hayatta kalmak için tehlikeye atmak zorunda kaldı. Şirket sonunda 1 milyar dolar para cezasına çarptırıldı.

Kaynak: La Tribune, AFP

Haber Ara