Dolar

32,4432

Euro

34,7490

Altın

2.439,32

Bist

9.915,62

Theresa May, İngiltere hükümetini kiminle kuracak?

İngiltere'de Başbakan Theresa May, kan kaybettiği seçimler sonrası, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi'nin desteğiyle hükümet kuracağını açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-10 11:16:49

Theresa May, İngiltere hükümetini kiminle kuracak?

İngiltere'de AB ile yapılacak Brexit görüşmeleri öncesi elini güçlendirmek için ülkeyi erken seçime götüren Başbakan Theresa May'in liderliğindeki Muhafazakâr Parti, sandıktaki kan kaybını dışarıdan alacağı destekle kapatmak istiyor.

Kraliçe II. Elizabeth'le görüşmesi sonrası Londra'daki Başbakanlık Konutu önünde açıklama yapan May, kurmayı planladığı hükümete ortak olarak Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi'ni (DUP) gösterdi.

Seçimden 318 sandalye ile birinci parti çıkmasına rağmen Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağlayamayan Muhafazakârların lideri May, 10 milletvekilliği kazanan DUP ile ortaklığa gidebileceklerini açıkladı.

İki parti arasındaki ortaklığın içeriği ise henüz netlik kazanmadı. Dolayısıyla İngiltere'yi bir azınlık hükümetinin mi yoksa koalisyonun mu beklediği bilinmiyor. Ancak May'in, DUP'nin dışarıdan vereceği destekle azınlık hükümeti kurmak istediği konuşuluyor. Azınlık hükümetini kuran parti, parlamentoda diğer partiden, oylamadan oylamaya destek alıyor.

DUP ile görüşmelere başlayan May, "Partilerimizin güçlü bir ilişkisi var. Birleşik Krallık'ın çıkarları için birlikte çalışabileceğimize dair umutluyum" dedi.

Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi lideri Arlene Foster ise, "Bu zor dönemde ülkede istikrarı sağlamanın nasıl mümkün olacağını Muhafazakârlarla görüşeceğiz" açıklamasını yaptı.

Haber Ara