Dolar

34,9493

Euro

36,6369

Altın

3.003,29

Bist

10.011,07

Toyoya 'robotik bacak' yapacak

Toyota, kısmi felç geçiren kişilerin yürüyebilmesini sağlamak için giyilebilir robotik bir bacak geliştiriyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-14 17:05:14

Toyoya 'robotik bacak' yapacak

Dünya Halleri'nin ABC News'den aktardığı habere göre Toyata'nın Welwalk WW-1000 adını verdiği sistem, Fujita Sağlık Üniversitesi iş birliği ile geliştirildi. Sistem, kişinin bacağının dizinden aşağısına bağlanan motorize bir mekanik çerçeveden oluşuyor. Hastalar robotik cihazı giyerek, özel bir yürüme bandında pratik yapabiliyor.

İLK ETAPTA JAPONYA'DAKİ HASTANELERE GİDECEK

Toyota Motor Corp. çarşamba günü düzenlediği bir etkinlikte WW-1000'i gazetecilere tanıttı. Bu sistemden 100 adet üretip Japonya'daki hastanelere kiralamayı planlayan şirket, bu servisi kullanmak için hastanelerin tek seferlik 1 milyon Yen (yaklaşık 33 bin 500 Lira) ve aylık 350 bin Yen (yaklaşık 11 bin 750 Lira) ödemesi gerektiğini belirtti.

FELÇLİ BACAĞI ÇALIŞTIRIYOR

Tanıtımda cihazı gösteren kişi, cihazı uyluğuna, dizine, ayak bileğine ve ayağına dört farklı noktadan tutturarak yürüme bandında hareket etti. Vücudu yukarıya bağlı bir şekilde desteklenen kadın, motor yardımıyla dizini kolayca kıvırıp düzleştirebildi. Cihazdaki sensörler yürümeyi takip edip cihazı buna göre ayarlıyor. Doktorlar, sistemi bir panel üzerinden takip edip kontrol edebiliyor.

HONDA DA YAPMIŞTI

Honda'nın geliştirdiği Asimo adlı insansı robot, koşup dans edebilen, bardağa içecek doldurup basit sohbetler gerçekleştirebilen yapısıyla bu robotların en ünlüsü. WelWalk ise tek başına kullanılacak bir robottan ziyade, robotiği kullanan bir sistem olarak düşünülebilir.

JAPONYA'DA İHTİYAÇ VAR

Japonya'da hızla artan yaşlılık oranları, felç vakalarının da sıklaşmasına sebep oluyor. Bu anlamda Toyota'nın cihazı çok faydalı olabilir. Bu cihazı kullanan hastalar, WelWalk'ın ince ayar yeteneği sayesinde çok daha hızlı iyileşebilir. Bu tarz hastalar yürümek için yardıma ihtiyaç duysa da çok fazla yardımda bulunmak hastanın iyileşme süresini uzatıyor. Doktorlar bu konuda hastalara yardımcı olmaya çalışsa da sağladıkları desteği bir robot kadar detaylı bir şekilde ayarlayamayabiliyorlar.

Toyota Araştırma Müdürü Toshiyuki Isobe, WelWalk'ın şirketin tıp alanında robotik ürünler geliştirme arzusunu ortaya koyduğunu söylüyor. Toyota geçmişte keman ve trompet çalabilen robotlar geliştirmişti. Ayrıca insanlarla sohbet edebilen küçük bir erkek çocuğu gibi bir robotu da bu yıl piyasaya sürmeyi planlıyor. Ancak WelWalk gibi girişimlerle tek amacın eğlence sektörü için robot geliştirmek olmadığı da görülüyor. Şirketin ayrıca yatalak hastalar için geliştirdiği Human Support Robot (İnsan Destek Robotu) adında bir ürünü de bulunuyor.

Haber Ara