KAAN ve ANKA'ya güç verecek bataryalar Türkiye'den
ASPİLSAN Enerji, KAAN ve ANKA için yerli batarya ürettiğini açıkladı. Genel Müdür Ahmet Turan Özdemir, lityum demir fosfat ve dron bataryaları için yeni yatırımlar yaptıklarını, AR-GE çalışmalarını hızla sürdürdüklerini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2025-09-18 16:54:58

Güncelleme Tarihi: 2025-09-18 16:56:20

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğünde düzenlenen ve dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak kabul edilen TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Festivale katılan ASPİLSAN Enerji, yerli ve milli batarya teknolojileri ile öne çıktı.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, alanda yaptığı açıklamada gençlerden öğrencilere, ev hanımlarından teknoloji meraklılarına kadar herkese batarya teknolojilerindeki gelişmeleri anlattıklarını ifade etti. Özdemir, şirketin ticari bir yapı olmasının yanında Türkiye'de pil ekosisteminin gelişmesi ve teknoloji bilincinin artması için büyük çalışmalar yaptığını kaydetti.

Özdemir, bu çalışmaların temelinde yeşil dönüşüm, batarya teknolojileri, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci olduğunu belirtti. İlkokullardan üniversitelere kadar tüm eğitim alanlarında etkinlikler düzenlediklerini ve toplumun her kesimine batarya teknolojilerinin anlatıldığını vurguladı.

1981'den bu yana çok önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Özdemir, kamu kurumları ve şirketlerle birlikte pil değer zincirini uçtan uca kurmaya çalıştıklarını söyledi. TEKNOFEST'te de pilin oluşum sürecini ve temel bileşenlerini katılımcılara bir demo üzerinden gösterdiklerini kaydetti.

Sektör profesyonelleri için de havada, karada, denizde, uzayda, raylı sistemlerde ve su altında kullanılan batarya çözümlerini tanıttıklarını anlatan Özdemir, “Bizim pille ilgili anlatacak çok şeyimiz var, onları da burada meraklılarına anlatıyoruz.” dedi.

Özdemir, ANKA'nın 40 bin feet irtifada kullanılan bataryasını ve KAAN savaş uçağının lityum iyon bataryasını ASPİLSAN'ın ürettiğini açıkladı. Bu ürünlerde yerlilik oranlarını artıracak yeni yatırımlar yaptıklarını belirterek, “Toz malzemeden batarya sistemine kadar büyük çözümler üretiyoruz. Lityum demir fosfat bataryalar üzerine yeni yatırımlar yapıyoruz. Aynı zamanda dron bataryaları ve lityum polimer bataryaları ile ilgili AR-GE faaliyetleri sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özdemir, bu yıl içerisinde başlanan çalışmalarla ASPİLSAN'ın hem AR-GE hem de üretim kabiliyetlerinin her geçen gün daha üst seviyeye çıktığını kaydetti. Fuarda, sınır gözetleme, kargo taşımacılığı, orman yangınlarıyla mücadele gibi alanlarda kullanılan dronların batarya teknolojilerinden örnekler sunduklarını, ayrıca taşınabilir güç kaynağı çözümlerine ilişkin örnekler üzerinde bilgilendirme yaptıklarını da aktardı.

AA