Dolar

32,4986

Euro

34,5747

Altın

2.491,88

Bist

9.548,09

Teknoloji çağında aile içi iletişim

Teknoloji ile birlikte günlük hayatımızın hızlandığı ilişkilerimizin de dijitalleştiği bir çağdayız. Sosyal medya ve internet kullanımının gözle görülür şekilde artmasıyla birlikte aynı evde yaşayan bireylerin, farklı odalardan maalesef ki internet üzerinden iletişim kurduğuna birçoğumuz şahit olmuşuzdur.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-29 08:30:19

Teknoloji çağında aile içi iletişim

KübraTeknoloji hayatımızı kolaylaştırsa da ailenin sağlıklı ve mutlu olarak varlığını koruyabilmesinin temel şartı, aile içi etkileşimin- iletişimin güçlü ve kaliteli biçimde gerçekleşmesidir. Aile içinde yüzyüzeiletişim bu nedenle oldukça önemlidir.

Gerek eşler arasında gerekse ebeveynler ve çocukları arasında göz teması gittikçe azalıyor. Ancak çocuk anne babasıyla kurduğu iletişimde göz temasıyla kendini güvende hisseder, bu çocuğun anne -babayla bir bağ kurmasını sağlar.  Sohbetlerin ve paylaşımların daha çok olduğu ailelerde,  iletişimin gücüyle daha mutluluk ve huzur olacaktır.

Peki sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir aile ortamı nasıl olmalı ? Aile içinde etkileşim ve iletişim mutlaka üst seviyede olmalı. Problemler gizlenmemeli, konuşulmalı. Ortada bir sorun varsa kişiye değil soruna odaklanmalı ve çözüm yolları birlikte aranmalı. Aile içinde her birey birbirini dinlemek ve anlamak için zaman ayırmalı. Seslerin yükseldiği zamanlarda konuşmak çözüme ulaştırmayacağından, sakinleşmeyi beklemeli ve sonrasında konuşulmalı. Bireye özel kurallar konulmamalı, ev içindeki kurallar tüm bireyler için adil olmalı. Ayrıcalık tanınmamalı yada kayırma olmamalı. Hiçbir duygu abartılmamalı, büyütülmemeli. Sevgide kucaklayıcı, öfkede affedici olunmalı. Herkes birbirini olduğu gibi kabul etmeli, değiştirmeye çalışmamalı. Aile bireyleri birbirlerine karşı sağlıklı sınırlar koymalı ve bu sınırlar karşılıklı ihalal edilmemeli. Aile içinde her bireyin kendine ait özel zamanları olmalı. Aile içinde herkes birbirine destek olmalı. Ebevenyler çocuklarına karşı endişeli ve korumacı olmamalı ancak örnek olmalı.

 

Unutulmamalı ki çocuklar, anne – babaların davranışlarını gözlemler ve kendi kişiliklerini anne-babadan gördükleriyle şekillendirirler.

Haber Ara