Dolar

32,3798

Euro

35,0479

Altın

2.326,91

Bist

9.145,21

Tapu harcı (masrafı) ne kadar? 2021 tapu masrafını kim öder?

Tapu harcı (masrafı) konut alacak ve satacakları yakından ilgilendiren ve bazen de kara kara düşündüren bir konu. Tapu harcı satın alınacak ev için ödenmesi gereken bir harçtır. Peki 2021 tapu harcı (masrafı) ne kadar? Tapu masrafı (harcı) tapuda beyan edilen satış tutarının % 4’ü oranında devlete ödenen paradır. Ev almak isteyen vatandaşların sıkça sorduğu sorulardan biri de tapu masrafını kim öder? sorusu oluyor. Tapu harcının % 2’sini alıcı, % 2’sini ise satıcı öder.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-22 17:56:13

Tapu harcı (masrafı) ne kadar? 2021 tapu masrafını kim öder?

Son zamanlarda konut piyasasında yaşanan hareketlilik ile ev almak isteyenlerin sayısı bir hali arttı. Ev almak için bankadan kredi çeken vatandaşlar topu harcının da ne kadar olacağını araştırmaya başladı. 

Tapu harcı (masrafı) konut alacak ve satacakları yakından ilgilendiren ve bazen de kara kara düşündüren bir konu. Tapu harcı satın alınacak ev için ödenmesi gereken bir harçtır. Peki 2021 tapu harcı (masrafı) ne kadar? Tapu masrafı (harcı) tapuda beyan edilen satış tutarının % 4'ü oranında devlete ödenen paradır. Ev almak isteyen vatandaşların sıkça sorduğu sorulardan biri de tapu masrafını kim öder? sorusu oluyor. Tapu harcının % 2'sini alıcı, % 2'sini ise satıcı öder.

Konut satışları ülkemzide inişli çıkışlı bir grafik gösteriyor. Konut faizlerinin düşmesiyle geçen aylarda konut satışlarında patlama yaşandı. Konut almayı düşünenleri tapu harcı masrafı endişelendiriyor. Konutun değerine göre ödenecek tapu harcı da değişiyor. Peki 2021 yılında tapu harcı ne kadar? Tapu masrafını (harcını) kim öder? Tapu harcını (masrafını) alıcı mı satıcı mı öder? İşte tapu harcına (masrafı) dair 2021 yılındaki detaylar...

Tapu harcı (masrafı) ne kadar?

Konut ve iş yeri almak isteyenleri en çok düşündürern konuların başında tapu harcı (masrafı) geliyor. Konut almak isteyen vatandaşlar 2021'de tapu harcı (masrafı) ne kadar? diye araştırıyor. Tapu harcı tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının % 4'ü oranındadır. Yani Gayrimenkulün tapuda beyan edilen ücretinin yüzde 4'ü kadar ödenir. Gayrimenkul alım satımında tapu harcının dışında bir de 2021 yılı için 194,75 TL tutarında döner sermaye kalemi de tahsil edilir.

2021 tapu harcını (masrafını) kim öder?

Tapu harcının ne kadar olduğunu belirtti. Peki ortaya çıkan tapu masrafını kim öder? Tapu masrafını alıcı mı satıcı mı öder? Tapu harcı (masrafı) ödemesi kanunen alıcı ve satıcıya eşit oranda yansıtılmalı. Yani yüzde 4'lük tapu masrafının yüzde 2'sini alıcı diğer yüzde 2'sini ise satıcı öder. Ancak bu ülkemizde çoğu zaman alıcıya ödetiliyor. Gayrimenkul satışı esnasında satıcı ile alıcının da anlaşması ile kimin ödeyeceği belirlenebilir.

Tapu harcı nasıl hesaplanır?

Tapu masrafının nasıl hesaplanacağı da merak edilen bir diğer konu. Yüzde 2'sini alıcı diğer yüzde 2'sini satıcı ödeyeceği duruma göre hesaplama yapacak olursak, tapuda 100 bin lira satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin lirasını alıcının, 2 bin lirasının da satıcının ödemesi gerekir. Yani toplamda yüzde 4'e denk gelen 4 bin liralık ödeme yapılmalıdır.

Tapu harcı (masrafı) hangi bankalardan ödenir?

Tapu harcı (masrafı) 2021 yılı itibariyle şu bankalardan ödenebilr;

Vakıflar Bankası
Emlak Katılım Bankası
Halk Bankası
Vakıf Katılım Bankası
PTT
Ziraat Katılım Bankası
Ziraat Bankası

Ayrıca şunu bildirmekte fayda var. Tapu harcı tüm bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden de ödenebilir.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara