Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Suudi yönetimi, rejim karşıtlarına savaş açtı

Son aylarda artan rejim karşıtı seslerin yükselmesinden rahatsız olan Suudi yönetimi, rejim karşıtlarına savaş açtı. Önceki gün tutuklanan 14 aktivistin arasında akademisyen, yazar ve gazeteciler de bulunuyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-06 14:55:53

Suudi yönetimi, rejim karşıtlarına savaş açtı

asker

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra zor günler geçiren Veliaht Prens bin Selman'nın başında bulunduğu Suudi yönetimi, son aylarda rejime karşı artan eleştirilerin önünü geçmek için geniş kapsamlı bir gözaltı ve tutuklama kampanyası başlattı.

TUTUKLANANLAR ARASINDA
AKADEMİSYENLER, YAZARLAR
VE GAZETECİLER DE VAR

Suudi makamlarının önceki gün tutukladığı 14 kişinin arasında aktivist, akademisyen, yazar ve gazetecilerin bulunduğu bildirildi.
Yeni tutuklananlar arasında Kral Suud Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Enes el Mazroua, akademik aktivist Fahd Aba el Halil, yazar Muhammed Sadik, romancı ve yazar Mukar el Saqar, yazar Abdullah el Dahilan, yazar Ayman el Drees, yazar eşi el Şahri, yazar ve doktor Bader el İbrahim, gazeteci Yazid el Fafi, blog yazarı Tamer el Marzouki ve karısı Halide el Otaibi, aktivist Azize el Yusuf'un oğlu Salah el Haydar, aktivist Abdullah el Şihri ve aktivist Nayef el Hindas bulunuyor.

SUUDİ REJİMİ MUHALİFLERİN
ELEŞTİRİLERİNE TAHAMMÜLSÜZ

Tutuklananları bir araya getiren ortak noktanın ise, Suudi Arabistan rejiminin baskıcı uygulamaları ile kadın hakları sorunları…
Protestocuların, Suudi yetkililerinin entelektüel bir akımdan rahatsız olduğunu ve rejim karşıtlarına savaş açtığını belirterek, aktivistlerin önde gelenlerini tutukladığını söylediler.

ABD VE BATI'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE
3 KADIN AKTİVİST SERBEST BIRAKILMIŞTI

Bu arada ABD ve Batı'dan gelen yoğun tepkiler yüzünden geçen hafta Suudi mahkemesi,insan hakları aktivisti 3 kadının denetimli serbest bırakılmasına hükmetmişti. İki hafta önce yapılan mahkemede başsavcılık kadın aktivistlere, "Düşman basın organları ile irtibata geçmek, dış odaklara maddi destek sunmak ve ülkenin milli güvenliğine zarar verecek bilgiler elde etmek için adam tutmak" suçlamalarını yöneltmişti.
Suudi Arabistan, Mayıs 2018'de kadın aktivistleri tutuklamış savcılık ise bazı kadınlara "ulusal güvenlikle" ilgili suçlamalarda bulunmuştu.
Öte yandan Veliaht Prens Selman, yönetimin başına geçer geçmez, 11 Prens, 4 bakan, onlarca eski bakan ve iş insanını yolsuzlukla mücadele operasyonu kapsamında tutuklatmıştı.

TUTUKLANAN AKTİVİSTLER

aktivist azize

prof enes

bader ibrahim

 

bader

tamer

abdullah

muhammed

aktivist nayev

yazar ayman ve esi

Haber Ara